15 ranih simptoma karcinoma za koje vjerovatno niste znali

Promjene koje nisu uobičajene i traju predugo, obično su znak da treba da posjetite lijekara. Ne treba da mislite da ste premladi za neke vrste karcinoma. Znate što kažu: Bolje spriejčiti nego liječiti! Evo na koje simptome posebno treba da obratite pažnju

woman-taking-temperature-with-hand_1163-470

 1. Postmenopauzalno krvarenje

Nakon menopauze normalno je da žene mogu vidjeti par kapi krvi na gaćicama, ali ako odjedanput ponovo imate krvarenje, koje podsjeća na menstruaciju, i javlja se često, to može biti rani znak raka maternice, kaže onkologinja Maura Markman iz Američkog centra za liječenje raka za Reader’s Digest.

 

Žene, kojima se ovaj rak rano otkrije, tj. u prvoj fazi, imaju visoku stopu preživljavanja prvih pet godina (88 posto), podaci su Američkog društva za karcinom.

 

 1. Promjene na dojkama – udubine, boja, iscjedak

Kvržica na dojci nije jedini signal da se u tijelu nešto događa. Primijetite li da vam se na dojkama javljaju udubine, da se bradavice uvlače, natiču, osjetljive su, mijenjaju boju prema ružičastom ili crvenom i da imate iscjedak iz bradavica, to su znaci za zabrinutost – ističe ljekar Rič Vejnder, kontrolor u Američkom društvu za karcinom.

 

 1. Hronični kašalj

 

Normalno je da ćete s vremena na vrijeme biti bolesni, prehlađeni i dobiti virozu. No nije normalno kašljati više od tri sedmice. Primijetite li takav kašalj ili imate druge simptome koji inače ne prate prehladu ili alergiju, npr. dugotrajan pun nos, to može biti rani znak raka pluća. Leukemija takođe može uzrokovati simptome koji sliče bronhitisu ili teškoj prehladi.

– Ako je drugačije od vašeg regularnog kašlja i traje, ili ste iskašljali malo krvi, to su značajne promjene – kaže dr. Markman te ističe da su neki pacijenti prijavili bol u prsima koja se širila na ramena ili niz ruku.

 

 1. Nadutost

 

Većina žena je naduta u periodu prije i za vrijeme menstruacije, ali ako se nadutost nastavi i poslije nje i ako se konstantno tako osjećate, i uz to imate zatvor, to može biti simptom raka jajnika ili maternice.

 

Ako je prošlo nekoliko sedmica i još uvijek niste bolje, to je promjena pa zatražite ljekarsku pomoć – ističe dr. Vender.

 

Mnoge žene koje su oboljele od ovog karcinoma iskusile su višemjesečnu nadutost koju su ignorisale mjesecima, kaže gastroenterolog Moši Sajk iz Memorijalnog centra za rak Sloan Kettering.

 

Osjećaj da ste konstantno siti takođe može biti znak raka jajnika.

 

 1. Obilne menstruacije i bol u karlici

 

Počnu li vaše menstruacije dabudu  sve obilnije mjesec za mjesecom te krvarite između ciklusa, osjećate jake bolove, zatražite od svog ginekologa transvaginalni ultrazvuk kako bi vam provjerio maternicu, jajnike ili naznake vaginalnog karcinoma.

 

 1. Bol u stomaku ili mučnina

 

Stalni grčevi u stomaku ili nagle mučnine koje nikako ne prestaju, simptomi su nečeg ozbiljnijeg i bilo bi dobro da provjerite svoje zdravstvene stanje. To može biti čir, ali takođe može biti simptom leukemije, raka jednjaka, gušterače ili karcinoma debelog crijeva.

 

 1. Česte temperature ili infekcije

 

Ako ste inače zdravi, ali u zadnje vrijeme ste stalno bolesni i imate visoke temperature, to može biti rani znak leukemije. Ona je karcinom krvi i podstiče tijelo da proizvodi velike količine bijelih krvnih zrna, što zaustavlja sposobnost tijela da se bori s infekcijom i tako oslabljuje imunitet.

Obratite pažnju na simptome slične gripu, bolove u zglobovima i temperature koje ne prolaze.

 

 1. Otežano gutanje

 

Bolno grlo može otežati gutanje, ali ako to traje tjednima ili se čak i pogorša, otiđite liječniku. To je čest znak raka grla ili želuca, a mogu biti i rani znak raka pluća.

 

 1. Pojava modrica

Ako ste se probudili s modricom, vjerojatno nije ništa strašno jer ste se negdje slučajno sinoć udarili. Ali, ako primijetite da ih imate sve više i više, pogotovo na neuobičajenim mjestima za modrice, kao što su prsti i ruke, shvatite to kao signal za opasnost. Lako nastajanje modrica može biti znak leukemije, ističu u Američkom centru za liječenje karcinoma.

 

 1. Neobjašnjiv gubitak težine

– Ako inače imate dobar apetit, a odjednom nemate, i pri tom niste doživjeli nikakvu stresnu situaciju ili probleme koji bi to mogli prouzrokovati, pođite ljekaru – savjetuje dr. Markman.

Gubitak težine i neobične promjene u apetitu mogu biti znak više vrsta karcinoma – jednjaka, jetre i debelog crijeva, ali specifičan je i zajednički simptom leukemije ili limfoma – objašnjava dr. Wender.

portrait-of-a-student-girl-sleeping-at-the-desk_1163-2570

 

 1. Stalan umor

 

Primijetite li da ste umorni svaki dan više od mjesec dana ili osjećate da vam je dah kratak posjetite ljekara – savjetuje dr. Wender.

 

U većini slučajeva to neće biti karcinom, ali provjerite svoje stanje jer nikad ne znate. Leukemija i limfoma često uzrokuju trajan umor – dodaje dr. Wender.

 

 1. Kronične glavobolje

 

Ako inače ne patite od glavobolja, a u posljednje vrijeme su tablete protiv bolova non-stop uz vas, to može biti simptom tumora na mozgu. Glavobolju uzrokuje pritisak na nerve u mozgu.

 

 1. Krv u stolici

 

U većini slučajeva, to su samo hemeroidi. No, to takođe može biti i znak raka debelog crijeva. Posljednjih godina krv u stolici sve se više javlja kod ljudi mlađih od 50. godina, što je početna granica za testiranje – ističe dr. Wender.

 

Imajte na umu da krv u crijevima nikad nije normalna i nije dobro da mislimo da nam vjerojatno nije ništa – poručuje dr. Wender.

 

 1. Jasno vidljive promjene na koži

 

Rak kože je među onima koje je najteže prepoznati. Mnogi misle da su madeži, pjegice i tamne mrlje iste kao i sve ostale koje imaju. No, primijetite li da madež tamni, postaje ispupčen ili veći, provjerite ga – poručuje dr. Wender.

Promjene na koži uslijed melanoma lakše je prepoznati jer su obično nepravilnog oblika, jasno tamniji ili čak imaju dvije boje na jednom madežu. No melanoma je znatno rjeđi oblik raka kože iako ima potencijal da bude smrtonosniji. U mnogim slučajevima melanom ima dugi period kada nije invazivan i lakše se liječi, samo je bitno da se prepozna na vrijeme.

 1. Rane na usnama ili bol u ustima

Ranice koje ne zacjeljuju, bijele ili crvene mrlje na jeziku ili na desnima, oticanje ili utrnutost čeljusti, bol u ustima mogu biti znak raka usta. Ako traju duže od dvije sedmice, javite se liječniku.

(24sata.hr)

Slični članci

Ostavi komentar