Ne treba se stidjeti dojenja na javnom mjestu

Kolika je prednost dojenje za bebu ne treba ni govoriti. Ali koliko majki je spremno da svoju bebu podoji na javnom mjestu? U anketi koje smo ranije radili sa javnim ličnostima mišljenja su bila podijeljena. Neke mame su to podržale, druge nisu bile spremne na to.

Istina je da živimo u tradicionalnoj državi i raduje me što je tako. Tradiciju treba čuvati i poštovati, a ja sam na ovu našu, crnogorsku, posebno ponosna. Ipak, nekih ne tako davnih devedesetih, sa popularizacijom adaptiranog mlijeka,odlučili smo da okrenemo leđa tradiciji i zanemarimo značaj onoga što je priroda stvorila, kao najidealniju prvu hranu, za našu djecu.

U Crnoj Gori su žene kroz istoriju dojile svoju djecu i do njihovog polaska u školu, na poljima, tokom rada… nijesu se stidjele toga, pa ne trebamo ni mi danas.

Što se tiče toga kako su me ljudi gledali, iskreno ne znam – dok hranim svoje dijete, samo mi je ono u fokusu kaže Tijana Osmanagić, majka koja prodžava dojenje na javnom mjestu

Ona nije imala neprijatnih si misli da svaka majka koja doji svoje dijete, treba da shvati da je to prirodna stvar, koju može i treba raditi na bilo kom mjestu koje njeno dijete odabere ukazujući na to da je gladno.

-Prednosti su što svoje dijete mogu nahraniti kad god je gladno i ne prisiljavati ga da trpi glad, kako se ja ne bih osjećala postiđeno zbog jedne sasvim obične i prirodne stvari. Nema termosa sa vodom i bočica sa prahom, nema opterećivanja da li je mlijeko na pravoj temperaturi, hoće li ga biti dovoljno…

Iz moje perspektive dojenje na javnom mjestu zaista nema mana i nema ga potrebe diferencirati u odnosu na dojenje kod kuće. Jednostavno se fokusirate na svoje dijete i zanemarite šta se oko vas dešava.

To što u Podgorici nema posebnih mjesta u parkovima ili drugim površinama namijenjene majkama koje doje njoj ne predstavlja proble-m.

-Za mene i moje dijete je adekvatno svako mjesto na koje mogu sjesti da ga nahranim. Kad to mjesto ne možemo naći u blizini, što je rijetkost, tada ga jednostavno hranim stojeći. Ipak, u Crnoj Gori nema mjesta koja su namijenjene za dojenje u tišini i privatnosti uredne prostorije ili parka. Nadam se da ćemo iznova osvijestiti značaj dojenja za dijete, majku ali i očuvanje prirode, te da će u našoj državi na svakom ćošku biti ovakvih mjesta. Prije toga moramo ozbiljno raditi na edukaciji po pitanju ove teme, u bolnicama, savjetovalištima za buduće mame…

R.Novaković

 

Slični članci

Ostavi komentar