Igor Perazić: Sjećanje na proslavljenog muzičara

Danas se navršava pet godina od smrti Igora Perazića proslavljenog crnogorskog violončeliste koji je preminuo iznenada u Podgorici, u 48. godini, od posljedica srčanog udara.

Vanredni profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju na predmetu Violončelo i 20 godina prvi violončelista Crnogorskog simfonijskog orkestra rođen je 11. oktobra 1966. u Podgorici tadašnjem Titogradu gdje je završio nižu i srednju muzičku školu.

Mlad i talentovan svoje muzičko obrazovanje nastavio je na na Muzičkoj Akademiji u Podgorici, a magistrirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Posvećen muzici, omiljen među kolegama, nastupao je samostalno i učestvovao u brojnim kulturnim projektima.

Izvodio je muziku u pozorišnim predstavama, TV dramama, igranim filmovima, a bavio se i zabavnom muzikom. Po mnogima jedan od najboljih vokalnih džez i pop izvođača u Crnoj Gori na Mediteranskom muzičkom festivalu „Budva“ 1996. godine nastupao je sa pjesmom „Još samo jednom voli me“, a na hercegnovskom muzičkom festivalu „Sunčane skale“ 1997. sa pjesmom „Da si tu“.

„Odnos prema muzici bio je u njegovom životu konstanta, matematička nepromjenjiva, bilo da je vodio sekciju violončela u raznim ansamblima, od RTCG do simfonijskog, svirao solo dionice i resitale, kamernu muziku sa svojim Tritonus triom, ili pak pjevao soul, funk, jazz i rock n roll. Preći sa Baha na Džordža Bensona za njega je značilo samo napraviti hitru promjenu registra; jednaku količinu svečanosti i igre ulivao je u svaki žanr koga se dohvatio. Muziku je izvodio dirljivo posvećeno i moćno. Igor je bio znak moći i univerzalnosti talenta, ali istovremeno i simptom nemoći sredine da taj talenat elevira. Bio je beskrajno šarmantan, urnebesno duhovit, erudita koji je sa jednakom strašću pričao o Ginteru Grasu, Betovenu ili Stevi Vonderu rekli su organizatori FIAT-a koji su 2016. u njegovu čast održao program pod nazivom „Perry night“.

Luka i Đina Perazić djeca Igora Perazića nastavila su njegovim stopama. Oboje se bave klasičnom muzikom i nižu muzičke uspjehe, Đina za klavirom a Luka kao violinista.

MN

 

Slični članci

Ostavi komentar