U sklopu projekta Ljetnji kamp za kamernu muziku -Bogat muzički program na Ivanovim kotitima

U toku je realizacija projekta -Ljetnji kamp za kamernu muziku koji traje od 30.07. do  07.08.2020., i koji već devet godina za redom organizuje KIC “Budo Tomović”. Na ovogodišnjem kampu, na Ivanovim koritima, boravi preko trideset muzičara – polaznika i mentora, koji intezivno pripremaju bogat repertoar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na repertoaru su mnoga djela kamerne muzike Ludviga van Betovena sa ciljem obilježavanja 250 godina od njegove smrti. S tim u vezi, mlada crnogorska kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović – Đurić napisala je, specijalno za naš kamp, muzičko djelo posvećeno Betovenovoj godišnjici pod nazivom “Trag velikana”, za dva violončela i klavir. Ovo djelo će na završnim koncertima premijerno izvesti polaznici i mentori Ljetnjeg kampa. Pored Betovena na repertoaru je i muzika Johana Sebastijana Baha, Đovanija Batista Pergolezija, Georga Fridriha Hendla, Franca Doplera, Cezara Franka, Sergeja Prokofjeva, Georga Filipa Telemana, Riharda Vagnera, Volfganga Amadeusa Mocarta, Đakoma Pučinija, Sergeja Rahmanjinova, Morisa Ravela i Bohoslava Martinua.

Pridržavajući se preporuka Instituta za javno zdravlje ove godine programski sadržaj Ljetnjeg kampa čini muzika za manje kamerne sastave. Formirano je ukupno 19 ansambala među kojima su duo, trio, kvartet i najveći – septet.

Ove godine nije bilo kamernog orkestara, koji je posljednjih godina imao značajno mjesto u repertoaru projekta. Polaznici Ljetnjeg kampa su učenici i studenti iz Crne Gore (Podgorica, Cetinje, Budva, Nikšić, Bar, Kotor, Herceg Novi) kao i njemački violista koji je redovni učesnik i prijatelj kampa. Ovogodišnji saradnici i mentori, koji će oblikovati muzičke interpretacije raznovrsnih sastava su: flautistkinja Žana Lekić i pijanistkinja Nataša Popović profesorice sa Muzičke akademije na Cetinju kao i kontrabasistkinja Ana Zvicer, violistkinja Vladislava Drašković, hornistkinja Maša Tulić, violinista Marko Simović, violončelista Dmitri Prokofjev, klarinetista Damjan Begović i fagotista Gjeorgi Kalajdiev, članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra.

MN

Related posts

Ostavi komentar