Anastazija Miranović na 23. izdanju Internacionalne smotre mode u Kotoru

Na 23 izdanju Internacionalne smotre mode u Kotoru, koja se drugu godinu za redom održava pod sloganom „Umjetnost i moda“, 20. i 21.avgusta, u organizaciji modne agencije Fabrika, Crnu Goru predstavlja novom kolekcijom Anastazija Miranović.

Namjensku kolekciju rađenu povodom obilježavanja 110 godina od obnove crnogorske kraljevine, čini 20 modela u raznobojnom, pamučnom plišu sa bogatom dekaoracijom ručnog zlatoveza. Vještina izrade crnogorskog zlatoveza, dominantno zastupljenog na crnogorskim nošnjama, zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.

Višemjesečni ručni rad na zlatovezu, po Anastazijinim nacrtima djelo je NVO „Niti od zlata“ iz Bijelog Polja.

Kreatorka, kao više puta do sada, želi skrenuti pažnju na ovu tradicionalnu vještinu i pokazati da njegova upotreba može biti primjenjena i na savremenim odjevnim komadima. Modeli bojom i krojem prate savremene modne trendove kojima ekskluzivnost naglašava ukras u vezu, a osim zlatnog, kao najzastupljenijeg, prisutan je i u srebrnom i raznobojnom koncu.

Anastazija Miranović u svojim kolekcijama uvijek kontekstuira umjetnost i modu, pa ne čudi što je već treći put učestvuje na Smotri. Ovogodišnja Smotra je u znaku baletske umjetnosti, a Anastazija se potrudila da u premijernom predstavljanju njene kolekcije učestvuje „AcroDuoBallet“, baletski par – Elena Petričenko i Sergej Čumakov, profesori crnogorske Baletske škole „Princeza Ksenija“ .

Modni studio „Da Qui“ iz Tivta i „Acro DuoBallet“ zaduženi su za muziku i koreografiju, manekneke Modna agencija Fabrika i Da Qui, realizacija kolekcije Studio „Stil“ iz Bara i NVO „Niti od zlata“ iz Bijelog Polja, šminka Farmasi, fruzura Salon Bajlo Kotor.

Related posts

Ostavi komentar