Anti kandida dijeta: Bez slatkiša i peciva

Kandida, gljivica koja se normalno nalazi u ljudskom organizmu, uslijed brojnih faktora može da “izmakne kontroli” i stvori probleme sa zdravljem. Tada se pojavljuju infekcije i duge tegobe. Promjena načina ishrane, stroga dijeta i kombinovanje s drugim terapijama, može da riješi problem povećanog broja kandide u organizmu.

 

Prisutnost kandide može da se dijagnostikuje pomoću testova. U zavisnosti od laboratorije, može da se izvrši analiza stolice na gljivice, analiza pljuvačke ili krvi na antitijela (IgG i IgA) na kandidu ili analiza urina koja pokazuje prisutnost gljivica. Međutim, postoji i kućni test za kandidu, koji ljudi koriste već dugi niz godina da bi odredili nivo kandide u organizmu. Test je jednostavan i besplatan, a često se pokazalo da je pouzdan.

Dakle, prije nego što odete na spavanje, napunite čašu čistom vodom i ostavite je pored kreveta. Sledećeg jutroa, odmah nakon što se probudite, pljunite u vodu. Ostavite čašu 15-tak minuta. Nađite izvor svjetlosti i pogledajte u čašu. Ako je pljuvačka ostala na površini čaše, ili se rastopila, a u čaši je bistra voda tada je test negativan. Ako je voda postala mutna, ili se u vodi vide niti koje se spuštaju prema dnu čaše ili ako se pljuvačka skupila dole, postoji velika mogućnost da imate previše kandide u organizmu.

Glukoza i fruktoza su vrste šećera od kojih gljivice najčešće žive, zato je važno da se ograniči i njihov unos.

Anti-kandida dijeta koja isključuje šećere i bijelo brašno, ali sadrži brašno cijelih žitarica, pirinač i sl. nije potpuno efikasna jer se sve žitarice sastoje od skroba koji je čista glukoza.

 

Smanjeni unos ugljenih hidrata nadoknađuje se povećanim unosom zdravih prirodnih masnoća. Obrok bi trebalo da se sastoji od proteinskog dijela, poput mesa, ribe, jaja i povrća, uz masnoće u kojima se priprema hrana. Umjesto običnog ulja ili maslaca dobro je upotrebiti ulje od kokosa.

Industrijeske sokove, prerađevine od mesa treba izbaciti iz ishrane.

 

Hrana koju je potrebno izbaciti za vrijeme trajanja anti-kandida dijete

– Namirnice koje sadrže šećer i sve ugljene hidrate: slatkiše, sokove, alkoholna pića, sirće, kafu i crni čaj

 

– Sve žitarice i sve mahunarke

 

– Krompir,pečurke

 

– Mlijeko i mliječne proizvode (osim domaćeg kefira, jogurta i putera)

 

– Kvasac, margarin i kupovne sosove (kečap, majonez)

 

– Suhomesnate i konzervirane proizvode jer sadrže glutaminate, nitrite…

 

– Mješavine začina koje sadrže glutaminate i ekstrakte kvasca

 

– Industrijske prerađene namirnice svih vrsta

 

– Rafinisana biljna ulja (suncokretovo, kukuruzno, sojino)

 

MN/Novosti/stil.kurir

Slični članci

Ostavi komentar