Baršunasti ljetnji mirisi: Puderasti parfemi definicija ženstvenosti

Iako parfemi zaista ne poznaju godišnja doba i nosimo ih baš uvijek, topli dani podstiču nas na eksperimentisanje s neodoljivim mirisnim notama. Upravo zato jedna od omiljenih aktivnosti je isprobavanje nekih novih varijanti.

Parfemi su nevidljiv, ali i te kako pamtljiv dodatak pa nije nimalo neobično da na svojoj kozmetičkoj polici uvijek želimo još pokoju bočicu. Tako se period u kojem se trenutno nalazimo nameće kao sjajan izgovor za kupovinu novih parfema, a ovog ljeta možete se odlučiti za puderaste parfeme.

Tokom toplih dana želimo zaigrane i lagane mirisne note koje dugo traju, a sve to pružaju puderasti parfemi. Njihov miris je dovoljno jak, a istovremeno istinski ljetnji, te zove na uživanje tokom gradskih šetnji, večernjih izlazaka, ali i odmora na moru.

Istina, ne vole svi ovu vrstu parfema, ali oni koji vole reći će vam da je njihov miris mekan, baršunast i da je definicija ženstvenosti. Prvi puderasti parfem predstavila je francuska perfemska kuća “Guerlain” 1912. godine – bio je to parfem L’Heure Bleue i u njemu su se prvi put pojavile note ljubičice, mošusa i vanilije.

Kako su nastali puderasti parfemi?

Inače, sam puderasti miris dolazi od rižinog praha, koji su koristile gejše i koji je jedan od najstarijih beauty trikova na svijetu. U Evropi se za to vrijeme lice posvjetljivalo brašnom, jer svijetla koža bila je znak bogatstva i profinjenosti. Ali, kada je nastupila glad, rižin prah postao je alternativa tome.

Specifičan miris dobija se dodavanjem irisa. Legenda kaže da je to otkrila Katarina de Mediči kada je prah irisa dodavala svojim proizvodima za njegu kože. Tako su se, navodno, rodile puderaste note.

Parfumeristi, pak, za puderaste note su se zainteresovali tek početkom 20. vijeka. Ključan sastojak puderastih parfema je iris, odnosno korijen irisa iz kojeg se dobijaju te puderaste note s naznakama drvenastih. Ovaj miris je prozračan i lagan, ali se dugo zadržava na koži. Takav miris može se dobiti i iz ljubičice, ali potrebno je više od tone cvjetova za 30 grama ekstrakta. Srećom, postoje i sintetičke komponente koje takođe daju puderasti miris parfemima, a jeftinije ih je proizvesti.

Puderaste note odlično se stapaju s gotovo svim porodicama mirisa. Recimo, u orijentalne parfeme se dodaju kako bi omekšali miris pačulija ili sandalovine. Cvjetne mirise, pak, zaokružuju, a najčešće su puderaste note sredina ili baza samog parfema.

Related posts

Ostavi komentar