Beč u borbi sa visokim temperaturama: Ulica sebe rahlađuje

Beč u borbi sa visokim temperaturama: Ulica sebe rahlađuje
Pilot-projekat urađen je s ciljem da se djeluje protiv pojave poznate kao urbano toplotno ostrvo, kao i da olakša život stanovnicima okruga Neubau.

Kako piše Al Džazira, da bi djelovao protiv urbanih toplotnih ostrva u okrugu i olakšao život tamošnjim stanovnicima, Beč je započeo pilot-projekat u ulici Zeglergase, koja bi trebalo da postane prva ulica s mogućnošću regulacije temperature vazduha, prenosi Hina.

Naučnici već desetinama godina upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planete ima na ljude i na biljni i životinjski svijet. Prve posljedice su već vidljive u gradovima u kojima porast globalne temperature znatno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplotnih ostrva.

Beč je prepoznao taj problem i odlučio da sprovede pilot-projekat u jednoj od svojih ulica, stoji u saopštenju Kancelarije Beča u Zagrebu.

Bečki naučnici su izračunali da bi do kraja ovog vijeka u okrugu Neubau godišnje moglo biti od 50 do 55 vrućih dana, što ga čini jednim od najtoplijih u Beču. Djeca, bolesni i stariji ljudi, ali i životinje, posebno su pogođeni visokim ljetnjim temperaturama.

Rekonstruisaće ulice, ozeleniti površine, instalirati sistem za hlađenje i ovlaživanje vazduha, zatim će postavljati česme za pijaću vodu  asve to trebalo bi da poveća kvalitet života tamošnjeg stanovništva.

Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cijevima iznose 2,4 miliona eura.

Grad će pokriti 70 odsto troškova, a ostalih 30 posto finansiraće okrug Neubau iz vlastitog budžeta.

Slični članci

Ostavi komentar