Bolan oproštaj od Glogovca

 

Komemoracija povodom smrti velikog glumca Nebojše Glogovca održana je danas u 12. sati u prepunom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u prisustvu porodice, prijatelja, kolega i poštovalaca. Mnogi od njih stajali su u foajeu i putem video bima gledali skup koji se održavao u sali.

glogovac jdp(1)

Nakon minuta ćutanja direktorka JDP Tamara Vučković Manojlović je kazala:

“Nebojša Glogovac je imao nemjerljiv značaj za JDP, za srpsko glumište i za našu kulturu, za čitavo naše podneblje. O tome svjedoči bezbroj telegrama i pisama koje ovih dana dobijamo iz cijele zemlje i regiona”.

Na komemorativnom skupu govorili su reditelj Dejan Mijač i Srdan Golubović, pročitano je pismo makedonskog reditelja Slobodana Unkovski, njegov kolega Aleksandar Popovski obratio se video porukom.

U ime studentske klase sa Fakulteta dramskih umjetnosti, od Glogovca se oprostila Nataša Ninković, dok su iza nje stajali Vojin Ćetković, Sergej Trifunović, Nela Mihajlović…

„Na klasi se nije postovljalo pitanje da li si ti taj, najveći, bilo je pitanje dokle ćeš odletjeti. Dotakao si nebesa šta god si radio. Očekivali smo to od tebe, ali nismo očekivali da će biti ovako kratko druže naš. Kad pomislimo šta si nam ostavio iza sebe u amanet nemjerljivo je. Ali kad pomislimo na to koliko si nas zagrljaja, osmijeha i tvog društva lišio, imamo pravo da kažemo prerano je, nepravedno, prebolno, brebrzo, druže moje… Pokazao si nam kako se izgra za istinu, kako se uvijek ide do kraja u svemu što nazivaš svojim, kako se prezire laž i falš, kako stvari treba nazivati pravim imenima, bez obzira kako zvuče. Pokazao si nam kako se može biti čuvar tradicije a opet gladan za novim, modernim, drugačijim, pokazao si nam kako se može biti direktan i oštar, a tanan i pošten, autoritativan, ciničan a blag, jednom riječju – svoj… Svašta bismo još rekli ali nas upozorava tvoja mjera ukusa. Držim se dobro, vidi me. Preko bi me pogledao i rekao, možeš ti to bolje, Nale. Znaš, Glogi, možda je svijet lijep i šaren, ali naša pjesma neće biti ista. Volimo te. Putuj vojvodo naš i sa anđelima budi – rekla je kroz suze Nataša Ninković.

Nekoliko hiljada ljudi ispratilo je Glogovca i na Novom groblju u Beogradu, gdje je sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

seecult.org/ foto:JDP

Slični članci

Ostavi komentar