Bonton u kuhinji: 10 stvari koje će natjerati Francuze da izgube živce

 

Francuska gastronomija upisana je u nematerijalnu baštinu, njihovi šefovi  kuihinja očevi su moderne gastronomije, a o nekim jelima pristupa se kao projektu za nacionalnu sigurnost. Ako odlazite u Francusku i želite ostaviti dobar utisak, dobro je pridržavati se  pravila kako ne biste izazvali skandal ili, u najmanju ruku, neodobravanje piše Punkufer.hr

Evo šta ne bi trebalo da radite:

Zatražite dobro pečeni odrezak

U Francuskoj nije neobično dobiti krvavi komad mesa u tanjiru. Štoviše, to je znak da je meso dobro i da ga ne treba kvariti pečenjem. Well done je način pripreme koji se tamo ne spominje. Ako ne želite da uvrijedite Francuza, bolje je naručiti fini ružičasti komad s puno mesnog soka – ili povrće.

 

Potraćiti fino vino

Baš kao što je i slučaj s finim sirom u fondeu, isto pravilo vrijedi i za vino prilikom kuvanja. Stavite li bocu Chablisa u rižot – ne odgovaramo za posljedice.

 

Zamoliti kečap

Kečap je u Francuskoj dopušten samo u lancima brze hrane, ali naručite li ga na mjestu koje drži do visoke kuhinje, mogli bi vas deportovati.

 

Premazati maslacem kroasan

Nije lijepo igrati se tuđim osjećajima, pa tako ni stavljati maslac u kroasan. Ima ga u svakom sloju! Oprezno i sa slaninom te drugim dodacima…

. Naručiti Coq au vin bez pijetla ili vina

 

Drugim riječima, Francuzi se ponose svojim jelima i tradicionalnim recepturama baš onakvima kakvima jesu. Ekvivalent tome bio bi naručiti punjene paprike ili burek bez mljevenog mesa. Odlučite li se ipak učiniti tako nešto, bilo bi dobro imati na sebi obuću u kojoj se lako trči.

 

Naručiti pivo za večerom

Družite li se s tradicionalnom ekipom, savjetujemo da se za večerom zatraži vino ili voda. Pivo, kola ili varijacije na tu temu Francuzima će pokvariti apetit.

 

Griješiti s vinom

Točenje vina u čašu do vrha možda će vam neko i oprostiti, ali miješanje s vodom ili sokovima – neće. Savjetuje se i držanje čaše za stalak, kao i brisanje usana salvetom prije svakog gutljaja.

 

Odbiti hranu

Iako puževi ili iznutrice nekima nisu po volji, ako želite ostaviti utisak – stisnite zube, zatvorite oči i mislite na domovinu (ili odglumite hitan slučaj i bježite).

Slični članci

Ostavi komentar