Botanička bašta Dulovine, 500 biljnih vrsta na jednom mjestu

Botanička bašta Dulovine, uz Nacionalni park Biogradska gora, predstavlja jedinstvenu prirodnu oazu koju posjećuju brojni domaći i međunarodni posjetioci Bašta Dulovine raspolaže sa preko 500 biljnih vrsta koje su zahvaljujući  porodici Vincek sačuvane i koje su karakteristične za sjeverni dio planinske flore.

Uz promociju i saradnju koju JPNPCG već ima sa turističkim agencijama, Botanička bašta biće predstavljena kao neizostavni dio ponude kada je obilazak sjevera i NPCG.

„Flora u Crnoj Gori je ostala očuvana zahvaljujući tome što se nije pristupilo intenzivnoj poljoprivrenoj proizodnji i obrađivanju velikih površina, tako da imamo u izobilju biljke koje su praktično u velikom dijelu Evrope uništene“, kazala je Zora Vincek.

„Mi moramo upravljati ovim bogatstvom pametno i voditi računa o njemu da bi očuvali to što imamo. Od dvije i po do tri hiljade ljudi prođe kroz ovu Botaničku baštu, plus učenici iz crnogorskih škola kojih nekad bude i preko dvije hiljade.  Ako đaci zapamte tri biljke uradili smo dosta, jer se ljubav prema državi pokazuje kroz poznavanje njenog bogastva i očuvanja istog“, dodala je ona.

Vincek je istakla da je država odredila kao upravljače Botaničke bašte JPNPCG, te da je preduzeće dalo maksimum da se rekonstruiše objekat koji koriste, te zahvalila direktoru JPNPCG Elviru Klici na angažovanju da se obezbijedi održivost i funkcionisanje ovog spomenika prirode.

Slični članci

Ostavi komentar