Briga o djeci je obaveza roditelja ali i društva

„Ne znam kome više da se obratim sa ovom djecom. Ja više nemam pojma gdje da se snalazim“ kazala je Sanela majka četvoro djece koja, nakon što je zatvoren Centar za beskućnike, već sedmi dan sa djecom živi u nedovršenoj kući, bez hrane i mogućnosti da održava osnovnu higijenu.

Teenager sitting bend down the head. He feel frustrated and major depression.

Sa djecom doskora je  živjela kao podstanar i sa svojih 185 evra koje dobija od države, plaćala je 100 evra kiriju,a od ostatka i struju. Kako se snalazila za hranu, odjeću  i obuću za svoju djecu zna samo ona i Banka hrane koja joj je i ranije pomogla kazala je u jutarnjem programu TV Vijesti.

Onda je vlasnik kuće u kojoj je živjela kao podstanar obavijestio da je odlučio da renovira taj prostor.

Sa četvoro djece od kojih najstariji ide u školu a njmlađe dijete je staro svega nekoliko mjeseci Sanela nije imala gdje tog dana kad je došao vlasnik kuće. Izašla je na ulicu na vjetar, kišu. Tako, na ulici sa djecom je zatekla žena koja joj je, kad je čula o čemu se radi, ponudila da se skloni u njenu još nedovršenu kuću.

Sanela i njeno četvoro djece još su u toj nezavršenoj kući koja nema ni malterisanezidove, ni kupatilo.  Žena koja ih je primila donosi im i hranu.

Niko neće da nam pomogne. Jedino žena koja ih je primila i Marina (direktorka NVO Banka hrane)  čine za njih koliko mogu.

A  Saneli i njenoj djeci je očajnički potrebna pomoć, krov nad glavom, prije svega.

To što je Sanerla i ranije bila u sličnoj situaciji nekima će biti dovoljan alibi da odmahnu rukom, da pomisle – Trebala je da razmišlja ranije kako će, a možda je Romkinja i to je dio njihove tradicije…

To što Sanela svoju djecu i u takvim okolnostima šalje u školu, iako nemaju novca ni za hranu neće obratiti pažnja. Jer, normalno je i zakonom obavezno da dijete završi makar osnovnu školu.

Nije obavezno ili jeste da dijete ima pravo na makar tri obroka dnevno, toplu vodu, toplu sobu, odjeću, obuću…

Sanela i njena djeca čine samo jednu porodicu koja bije bitku za ži ima u Crnoj Gori?

 

MN

Slični članci

Ostavi komentar