Čitaj i probudi superheroja u sebi: Širom Crne Gore sjutra će biti obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava

 

Manifestacija Noć knjige u Crnoj Gori obilježava se šestu godinu zaredom. Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, dok su partneri manifestacije Opštine Herceg Novi i Tivat.

Zaštitni znak ovogodišnje manifestacije je Knjigomir, junak s posebnim moćima koje mu je omogućilo čitanje. Knjigomirova misija je da prenese poruku o vrijednosti knjige i važnosti čitanja u Noći knjige 2019.

Ovogodišnjom temom, „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa“, organizatori žele da podstaknu na razmišljanje o likovima koji su nam bili važni, s kojima smo se mogli poistovjetiti, sa kojima smo odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadatke, od kojih smo učili kako se nositi s izazovima stvarnog svijeta.

 

Širom Crne Gore, na različite kreativne načine, učesnici Noći knjige istraživaće kako su nas knjiški junaci inspirisali i nadahnjivali, te oblikovali naše živote. Odgovor na pitanje zašto su nam toliko važni dobićemo u preko 60 programa.

Programi posvećeni najmlađima odvijaće se u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, a donose mnoge kreativne i maštovite radionice: od kostimiranih zabava s omiljenim likovima, likovnih radionica, raznih igara i čitaonica, predstava, posjetama institucijama kulture i štamparijama. Mnogi će se na jedan dan naći u ulozi junaka iz svijeta knjige i stripa.

 

I odrasla publika imaće prilike da se okupi oko svojih omiljenih likova, ali u brojnim drugim programima koji će se odvijati u 15 crnogorskih gradova, u knjižarama, obrazovnim ustanovama, institutima, kulturnim centrima, muzejima, i mnogim drugim prostorima „ljubiteljima knjige“.

 

Kako mnogi za Noć knjige žele kupiti ili darovati knjigu, smatrajući je dragim poklonom, knjižari su za tu priliku i ove godine pripremili prodajne akcije i popuste koje će se moći ostvariti tokom cijelog dana, kao i besplatna učlanjenja u klub čitalaca.

 

Još jednom vas pozivamo da zajedno obilježimo svjetski dan knjige i autorskih prava i samim tim podsjetimo građane na značaj i moć knjige i uopšte pisane riječi.

Čitaj i probudi superheroja u sebi. Čitanje daje supermoći. 

Slični članci

Ostavi komentar