Čokolada u službi ljepote

Nekada je čokolada bila sasvim isključena iz ishrane zbog visoke kalorijske vrijednosti, a sada je potpuno rehabilitovana. Zastupljena je u jelovnicima i sve prisutnija u kozmetičkim i sredstvima za njegu lica i tijela. Koliko god da je volite, često izbjegavate da je jedete! Ako ne zbog pojave akni (mada postoje tvrdnje da ne postoji nikakva veza između čokolade i njihovog pojavljivanja), onda zbog izuzetne hranljivosti: 100 grama čokolade ima 550 kalorija. Osim što je odličan antidepresiv, čokolada ima višestruko korisno djelovanje te se koristi  u kozmetici i njezi kose i tijela. Čokolada djeluje na kožu skoro jednako euforično kao na mozak, jer endorfin djeluje na kožu stimulišuće i obnavljajuće. Čokolada poboljšava teksturu kože, snažno je tonifikuje i pospješuje stvaranje kolagena i elastina, osiguravajući potrebnu napetost i čvrstinu kože.

Pakung za kosu  

Krenimo od kose! Nedavno provedenim istraživanjem, čiji je cilj bio proširiti granice korištenja prirodnih kozmetičkih sredstava, otkriveno je da se čokolada može koristiti kao pakovanje za kosu. Potrebno je pomiješati gorki kakao u prahu, neutralan balzam i malo maslinovog ulja, nanijeti na kosu, zagrijati toplim peškirom i dobro isprati! Rezultat je mekana i sjajna kosa, svilenkasta na dodir. I lice može da zablista zahvaljujući čokoladi, napravimo li masku od kakaa, meda i jogurta. Bićemo iznenađeni sjajnim rezultatom, koža postaje nježna, glatka i meka kao dječija. Postoji i jedan rizik, obavezan pratilac čokoladnih tretmana – da vam se otvori apetit.

Čokoladna masaža

Kada je u pitanju njega tijela, prvi korak je opuštanje. A kada se želimo opustiti, ne postoji ništa bolje od masaže. I to možemo da učinimo uz pomoć čokolade, čija priprema je manje-više jednostavna: otopiti u malo vode pola kilograma čokolade za kuvanje, te umiješati nekoliko kapi parfema, prema vlastitoj želji, kako bismo je obogatili. Kada smjesa bude mlaka (nikako hladna!), nanijeti je na tijelo i ostaviti da djeluje oko pola sata. Rezultat je jednak onom dobivenom na koži lica: nježna, sjajna i meka koža. Napomena: ne koristite nikakvo sredstvo za tuširanje, samo toplu vodu i mekanu spužvu. Terapija čokoladom je način koji se sve češće koristi u salonima ljepote, kao i u termalnim centrima. Kozmetički stručnjaci specijalizovani za ove tretmane naglašavaju: razlika između “normalne” masaže (naprimjer shiatsu ili limfne drenaže) i masaže u kojoj se koristi čokolada je u tome što zagrijana čokolada otvara pore i omogućava aktivnim principima iz kakaa dublje prodiranje u kožu. Masaže čokoladom su među najnježnijim i najugodnijim, podstiče se lučenje serotonina i endorfina, hormona sreće, a prisustvo feniletilamina sprečava izlučivanje kortizola i adrenalina, što smanjuje stres i napetost.

Anticelulitni tretmnan

Posebno su traženi anticelulitni tretmani čokoladom. Sastojci čokolade, kao što su kofein, teobromin i triptofan, imaju izuzetno tonificirajuće, lipolitičko i drenažno dejstvo. Tretman počinje ugodnim pilingom sa zrncima kakaa, kako bi se nježno uklonile izumrle površinske ćelije kože, te anticelulitnim supstancama omogućila djelotvornost i prodiranje u najdublje masne naslage. Topla čokoladna smjesa nanosi se na problematične dijelove tijela, najčešće su to bedra, stražnjica i stomak, zatim slijedi omotavanje folijom i zagrijavanje, kako bi se podstaklo sagorijevanje masnoće. Nakon tog postupka na red dolazi masaža čokoladom za dodatno razbijanje nakupljenog celulita, kojom se podstiče cirkulacija i pročišćava limfa te koža postaje zategnutija i elastičnija. Još jedan od tretmana u kojem je zastupljena čokolada je depilacija čokoladnim voskom, koja gotovo bezbolno uklanja najtvrdokornije dlačice i smanjuje iritiranost kože, pritom je njegujući i hraneći.

U nekim centrima ljepote postoje posebni tretmani čokoladom namijenjeni parovima. Tokom sat i po, koliko obično traje, započinje se zajedničkim boravkom u sauni, slijedi masaža čokoladom i boravak u posebno opremljenim prostorijama, gdje se u intimnoj atmosferi parovi opuštaju uz šolju tople čokolade. Ne zaboravimo još jedan detalj: čokolada je i provjereni afrodizijak. Uživaju, dakle, sva čula.

(gracija)

Related posts

Ostavi komentar