Nakon prve polovine januara, tokom koje je jelovnik obično pretrpan mesom i drugom jakom hranom, dobrodošle su supe i čorbe koje se pripremaju od povrća i žitarica. Čorba od pšenice i celera je jedna od takvih.
Sastojci:
-80 g pšenice
-2 kašike maslinovog ulja
– 150 g praziluka (bijeli i zeleni dio)
-200 g stabljike celera
-1 kašika suvog biljnog začina
-1 l vode
-50 ml pavlake za kuvanje
-1 kašika nasjeckanog lista celera
Priprema:
Pšenicu operite i stavite u vodu da odstoji preko noći. Na zagrijanom ulju propržite sitno isjeckan luk, praziluk i stabljike celera narezane na tanke kolutove. Dodajte pšenicu, suvi biljni začin i nalijte vodom. Kuvajte dok povrće i pšenica ne omekšaju. Po želji pobiberite i posolite. Na kraju sve sastojke usitnite električnom sjeckalicom, dodajte pavlaku za kuvanje i pustite da supa provri. Dekorišite nasjeckanim celerom i poslužite.