Dan nakon nasilne smrti petnaestomjesečnog dječaka u Podgorici: Protest, suze i svijeće

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras  u znak protesta protiv nasilja nad djecom. Skup koji je organizovala Mreža nevladinih organizacija počeo je minutom ćutanja posvećenom preminulom petnaestomjesečnom dečaku iz Podgorice koji je  juče ujutro preminuo u podgoričkom Kliničkom centru od posljedica  zlostavljanja.

Na skupu su se vidjele parole : Anonimno prijavi, nećeš se zamjeriti, Strožije kazne za zločine nad djecom, Ne okrećimo glavu, prijavimo nasilje…

image-0-02-04-fb8e7aa01ed6e0538f5287676ec1abf8a747b16b707878759b746cd33e8a1d3a-V(1)

Stravičan zločin desio se prekjuče u podgorici u Ulici Radosava Burića. U predvečerje u Klinički centar na Odjeljenje za intezivnu njegu primljen je dječak koji je bio brutalno pretučen. U momentu kada je stigao njegovo srce nije kucalo. U njegovim malenim ustima koja su tek izgovarala prve riječi, zubići su bili polomljeni.

Uprkos naporima ljekara koji su se nakon reanimacije cijelu noć borili za njegov život dječak je preminuo juče u ranim jutarnjim časovima.

Policija je, zbog sumnje da su krivi za njegovu smrt uhapsili njegovog očuha 28-dišnjeg Nermina Šišića iz Tuzle i 33- godišnju Jelenu Jovović, ženu koja je rodila preminulog dječaka.

Smrt dječaka koja je izazvala tugu kod građana pokrenula je i niz pitanja:

  1. Koliko smo kao pojedinci spremni da prijavimo nasilje?
  2. Koliko smo kao pojedinci spremni  da se,ne samo deklarativno, suprostavimo nasilju?
  3. Koliko društvene institucije znaju i vode računa u kakvim uslovima žive djeca, posebno ona iz ranjivih kategorija ?
  4. Kako protumačiti činjenicu da se na fudbalskoj utakmici ili koncertu sakupe hiljade ljudi, a na protestu zbog nasilne smrt djeteta svega nekoliko stotina?
  5. U šta smo se pretvorili ako nas ni smrt djece ne može pokrenuti da se suprostavimo nasilju?

MN/N.Č./Instagram

Slični članci

Ostavi komentar