Danas je Božić, evo kako ga slave naše poznate ličnosti

Danas je Božić, evo kako ga slave naše poznate ličnosti

Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista, to je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva, praznik roditeljstva i porodice, i obilježen je brojnim običajima koji imaju jedan osnovni smisao – da se sačuva i uveća porodica i imanje domaćina.

Sve to najbolje je sažeto u narodnoj molitvi – zdravici koja se izgovara o Božiću: “Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dječica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!”

Jedan od najljepših božićnih običaja je miroboženje – prilika da se zavađeni pozdrave i poljube govoreći “Mir božji, Hristos se rodi”, da se oni koji su u svađi izmire dakle, u ovo doba godine koje treba da bude vrijeme opšteg mirenja i praštanja.

Prije svitanja, 7. januara, na Božić, zvone sva zvona na pravoslavnih hramovima, objavljujući početak najveselijeg hrišćanskog praznika. Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama služi Liturgija zahvalnosti Bogorodici.

Evo još nekih vjerovanja vezanih za ovaj praznik.

Na Božić bi trebalo raditi sve ono što vam je teško išlo tokom godine, jer se vjeruje da će nam ono što radimo na božićno jutro ići od ruke. Voda koja se koristi za pranje suda u kojem je miješena česnica koristi se za zalivanje voćki, jer će tako bolje roditi, ili se, u gradskim uslovima, njome zaliva saksijsko cvijeće, da ljepše cvjeta. Tijesto koje ostane na rukama domaćice poslije miješenja česnice takođe se stavlja na voćke, da bi dale više ploda.

Negdje su se zadržali i tragovi paganskih vjerovanja, pa se gata u plećku od pečenice – ako na kosti koja se izvuče iz pečenice ostane mesa, vjeruje se da će godina biti plodna.

A evo šta kažu naše poznate ličnosti o Božiću:

Ivana Šebek, Izvršna i programska direktorica Nova M

– Božić je moj omiljeni praznik. Miriše na dobrotu, na radost, na ljubav… Dok mi je otac bio živ običaje smo poštovali doslovce – zasipali bombonama i žitom njega i braću koji unose badnjak uoči Božića. Mama je uvijek pravila najbolju pogaču na svijetu i mene je uvijek obradovao novčic koji bih našla. Sada tu tradiciju nastavljaju moja braća i njihova djeca i ponosna sam na to. Ti običaji čuvaju porodicu kao nukleus društva. Božić je radost i simbolizuje za mene čistu porodičnu ljubav i slogu. Svim pravoslavcima ovom prilikom čestitam Božić. Mir Božji, Hristos se rodi.

Profesor Miomir Maroš, Urednik na RTCG

– Mene Božić prvenstveno podsjeća na djetinjstvo i lijepe trenutke provedene na selu Mirac, odakle su moji roditelji. Nalagali smo na ognjištu velike badnjake koje sam, iako tada mali, sa radošću nosio iz šume. Najdraža mi je uloga bila da budem polaznik, obiđem rodbinu i komšije, koji su mi spremili poklone. Jedino što mi je tada smetalo je što smo na taj praznik morali da idemo u školu, pa nijesmo do kraja mogli uživati u Božiću, kao današnja djeca.

Bojana Bojović Golijanin, Urednica TV “Vijesti”

– Mnogo volim Božić, za mene najljepši praznik. I dok sam bila mlađa Badnji dan, Badnja veče i Božić za mene su imali posebno značenje. Proslavljam ga sa svojom porodicom u Nikšiću. Budna sam od ranog jutra, čekam polaznika, spremam Andriju jer je i on polaznik. Nakon toga se okupljamo, čekamo ko će pronaći novčić iz česnice koju sam spremila i uživamo proslavljajući najradosniji hrišćanski praznik. Drugog dana Božića nam dođu prijatelji i kumovi, mi pođemo negdje, družimo se. Zaista je Božić poseban praznik, želim svima da ga provedu u zdravlju i veselju i sa njima najmilijim bićima. Hristos se rodi!!!

R.N.

Slični članci

Ostavi komentar