Danas je njegov i svih prijevremeno rođenih beba dan

“Bila sam u osmom mjesecu trudnoće i, zbog problema sa bubrezima, morala sam da budem u bolnici.

Iz popodnevnog drijemeža trgao me tup bol u stomaku. Kratak pregled, užurbani koraci po hodniku i aparat koji se stvorio pored mog kreveta. Po licima ljekara znala sam da nešto nije u redu. Srce moje bebe nije se čulo i morali smo u porođajnu salu.

Nije bio novembar. Bio je 31. decembar, nekoliko sati prije nove godine.

Naš sin koji je na rođenju imao je 2400 gr. smješten je u inkubator. „Cijeli svijet slavi rođenje našeg drugog sina“ napisao je moj suprug na papiriću koji mi je donijela sestra. Svijet je slavio, a mi strahovali. Taj strah da li će beba biti dobro ničim se ne može odagnati, niti opisati. I tako iz dana u dan.

Onoga  jutra kada smo poslije 39 dana krenuli kući i kada sam moju bebu prvi put uzela u ruke znala sam da će sve biti dobro. Ne znam kako, ali znala sam. Ili ništa drugo nisam htjela da znam. Svejedno. Kad smo izašli iz bolnice bio je težak 2600 gr. Njegov plač skoro je bio nečujan, a on toliko mali da je mogao da stane u onu starinsku vagu za kuhinjsko mjerenje. Dojila sam ga na svakih pola sata, jer se brzo umarao . Mjerila, na toj starinskoj vagi sa tacnom, svaki dan.

Naša majušna beba lavovski se borila za život. Malene prstiće njegovog brata i sestrice spleli smo sa našim u čvrst zgrljaj oko njega. Dani su prolazili, on rastao i porastao u divnog čovjeka. Strahove koje smo prošli odavno su zaboravljeni. Sjetimo ih se tek ponekad, kad ga  gledamo onako stasitog i lijepog. Danas je njegov dan. Njegov i svih prijevremeno rođenih beba”.

holding-hands_1112-1468

Ovaj dan 17 novembar prije 6 godina Svjetska zdravstvena organizacija je uvrstila u svoj  kalendar. Cilj je da se podigne svijest i informišu majke o svim izazovima sa kojima se susrijeće nedonošče.

Svake godine, u svim djelovima svijeta godišnje se rodi 15 miliona prijevremeno rođenih beba. Više od milion tih beba umre. U Crnoj Gori godišnje se rodi oko 800 prijevreneno rođenih beba.

Prevremeno rođenje je najveći uzrok smrti novorođenčadi širom sveta, iako je većina tih beba mogla da bude spasena, kaže dr Džoj Lon iz organizacije „Spasimo decu“.

„Većini tih beba nije potrebna intenzivna nega. One bi mogle da budu spasene uz pomoć takozvane ‘kengur-nosiljke’ na majčinim grudima, koja omogućava bolje dojenje, brže dobijanje telesne težine, bolju kontrolu temperature i izbegavanje infekcija“

Danas, mali borci koji su požurili u život imaju veću šansu da dobiju svoju bitku jer tehnologija koja je na raspolaganju za njegu nedonoščadi je značajno poboljšana, ali uvijek ostaje ona životna snaga koju ta mala bića nose u sebi i koju ni jedna tehnologija ne može zamijeniti.

Autor: A.M, foto: Freepik

Slični članci

Ostavi komentar