Danas su 82 žene izašle na crveni kanski tepih i poslale jasnu poruku

Na crvenom tepihu Kanskog festivala danas su prošetale 82 žene kako bi skrenule pažnju na veoma ograničeni broj rediteljki koje su se nalazile u takmičarskom programu festivala tokom 71 godine njegovog postojanja.

Među njima su bile Klaudija Kardinale, Marion Kotijar, Salma Hajek, Džejn Fonda, rediteljke Peti Dženkins i Toni Maršal, kao i francuska rediteljka Agnes Varda, dobitnica počasne Zlatne palme.

 

Broj 82 odgovara broju filmova koje su režirale žene a koji su bili u konkurenciji za Zlatnu palmu, u odnosu na 1.645 filmova koji su režirali muškaraci.

 

Kao još jedan simbol, predviđeno je da učesnice stanu na polovini puta, u tišini, kao “simbol nedostupnosti čitavog spektra socijalnog i profesionalnog napretka”.

Predsednica žirija Kejt Blanšet i Agnes Varda su pročitale zajedničku izjavu.

Ovogodišnji festival se održava nakon izbijanja skandala oko moćnog holivudskog producenta Harvija Vajnstina, koga su brojne žene optužile za silovanje ili seksualno uznemiravanje.

Takođe, poslat je jak signal izborom većinski ženskog žirija, ali se opreznije pristupilo pitanjima uznemiravanja i diskriminacije, koje nisu pominjane tokom ceremonije otvaranja.

zena.blic.rs

Slični članci

Ostavi komentar