Deset razloga zašto nutricionisti preporučuju jesti narandže svaki dan

Kako donosi Healthline, narandže su doslovno riznica hranjivih i zaštitnih biljnih spojeva uključujući vitamine, minerale te antioksidanse. Mnoge studije pokazuju da redovna konzumacija narandži može koristiti našem zdravlju na čak deset različitih načina.

Jačaju imunitet

S obzirom na to da sadrže tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B-6 i C, folat, pantotensku kiselinu, fosfor, magnezijum, mangan, selen i bakar, narandže se povezuju s jačanjem imunološkog sastava kod ljudi. Nutricionisti tvrde da jedna srednja narandža sadrži više od preporučene dnevne količine vitamina C, odnosno oko 70 mg.

Dobre su za kožu

Kako starimo, naša koža, kao i ostali dijelovi tijela, pati od oštećenja slobodnih radikala. Ovaj proces sličan je rđanju metala nakon izlaganja vazduhu. Iako je to neizbježno, narandže su prepune antioksidansa i vitamina C koji usporavaju proces starenja te pomažu da izgledamo mlađe.

Poboljšavaju vid

Jednako kao i naša koža, oči takođe pate od oštećenja kako starimo. Narandže su bogate hranjivim tvarima poput vitamina A, vitamina C i kalijuma koji su izvrsni za naše oči. Stoga, ako želite da vam vid bude jednako dobar kao sada, nutricionisti savjetuju da pojedete jednu narandžu svaki dan.

Smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila

Jedan od razloga zašto ljudi obolijevaju od srčanih bolesti je taj što su im arterije začepljene zbog nezdravog načina života i konzumiranja nezdrave hrane. Narandže imaju flavonoide koji snižavaju holesterol i sprječavaju začepljenje arterija. To vas zauzvrat štiti od srčanog udara i mnogih drugih kardiovaskularnih bolesti.

Pomažu u razvoju mozga

Folat i folna kiselina prisutni u narandžama potiču razvoj mozga i održavaju ga u dobrom stanju. Zapravo, ovi nutrijenti takođe čine narandžu zdravim voćem za trudnice jer sprječava da dijete ima neurološke poremećaje.

Mogu smanjiti rizik od karcinoma

Istraživanje je pokazalo da spoj pod nazivom D-limonen prisutan u narandžama može spriječiti razne vrste raka poput raka debelog crijeva, pluća, dojke i kože, donosi Uncle Matts. Isto tako, antioksidansi i vitamin C pomažu u poboljšanju imuniteta tijela, što pomaže u borbi protiv stanica raka.

Održavaju zdravlje crijeva

Narandže su vrlo dobar izvor vlakana koja pomažu u održavanju zdravlja želuca i crijeva. Prehrana bogata vlaknima osigurat će da vas ne pogađaju probavni problemi poput čira na želucu ili zatvora.

Potiču mršanje

Jedna narandža sadrži samo 80-ak kalorija, što je čini hranjivom i niskokaloričnom namirnicom. Ista porcija takođe sadrži 4.3 grama dijetalnih vlakana. Ovaj spoj pomaže u mršanju pospješujući redovo pražnjenje crijeva te nam pomaže da se osjećamo siti duže vrijeme.

Sprječavaju gubitak kose

Narandža ima visok sadržaj vitamina C koji je, između ostalog, takođe neophodan za proizvodnju kolagena koji je zauzvrat odgovoran za održavanje kvalitete i jačine vaše kose. Dakle, nutricionisti preporučuju redovnu konzumaciju narandži ako ne želite ostati bez kose kako starite.

Snižavaju krvni pritisak

Kombinacija kvalitetne prehrane i svakodnevna konzumacija narandži djelotvorno snižava krvni pritisak pa ih nutricionisti preporučuju svima koji imaju povišeni krvni pritisak ili neko drugo zdravstveno stanje koje zahtijeva da pritisak bude u granicama normale.

(index)

Related posts

Ostavi komentar