Desetina planete gojazna

Gojaznost je globalni problem koji danas pogađa jednog od deset stanovnika svijeta, povećava se kako u bogatim tako i u siromašnim zemljama, a u mnogima više pogađa djecu nego odrasle osobe, pokazalo je najnovije istraživanje u kome se navodi da je u svijetu gojazno više od 107 miliona djece i 603 miliona odraslih.

Istraživanje tima naučnika sa Univerziteta Vašington u Sijetlu pokazalo je da je gojaznost utrostručena među djecom i mladim ljudima u zemljama poput Kine, Brazila i Indonezije, javlja AP.

Ti brojevi posebno su uznemirujući jer znače da je sve više mladih ljudi na putu da budu gojazne odrasle osobe, kod kojih će se razvijati bolesti kao što su dijabetes, srčana obolenja i niz kancera, smatraju neki stručnajci.

Istraživanje je danas objavljeno u onlajn izdanju časopisa Nju Ingland džornal of medisin i predstavljeno je na sastanku stručnjaka za nauku o ishrani u Stokholmu. Istraživači su ispitivali 195 zemalja, iako podaci u mnogima od njih nisu kompletni ili ne postoje, pa su koristili pretpostavke i matematičke modele da bi upotpunili praznine


Uprkos ograničenjima, ovo je najbolja slika gojaznosti na globalnom novou, tvrde stručnjaci. U izvještaju se navodi i da su stope gojaznosti udvostručene u 73 zemlje u periodu od 1980. do 2015. godine.

Na svjetskom nivou, oko pet odsto djece i 12 odsto odraslih bili su gojazni u 2015. godini. U SAD je gojazno oko 17 odsto djece i 38 odsto odraslih osoba.

gladna djeca

Istovremeno po podacima UN proteklih godina približn 16.500 djece dnevno u svijetu umre od gladi, a većina djece ima manje od 5 godina, a više od 6 miliona djece umire od bolijesti povezanih s glađu i neishranjenošću svake godine, dok je jedno od četvero djece u zemljama u razvoju pothranjeno. Više od 160 milijuna djece ispod 5 godina bilo je žrtvom gladi 2013. godine.

A da li je negativni trend gojaznosti djece na globalnom nivou zahvatio i Crnu Goru trebalo bi da pokažu rezultati istraživanja naših naučnika u okviru COSI programa Svjetske zdravstvene organizacije. U ovaj program nadzora dječije gojaznosti Crna Gora je, na inicijativu Univerziteta Crne Gore, ušla prošle godine.

(rts/fonet/mn) foto: blogs.telegraph.co.uk, youtube

Slični članci

Ostavi komentar