Devet godina od smrti glumice koja je živjela ispred svog vremena

Prije tačno 9 godina, na današnji dan, preminula je glumica Sonja Savić, a njena životna priča i danas intrigira domaću javnost.

Legendarna glumica koja je umrla u svom stanu od prekomjerne doze narkotika često je, posljednjih godina života, govorila da je ostala bez bliskih ljudi i da su je mnogi prijatelji i kolege napustili. U toj samoći je izgleda dočekala i svoje zadnje dane.

Sahranjena je u rodnom selu Donja Gorevnica kod Čačka.

Na sahrani se samo potvrdilo ono što je i sama za života govorila. Niko od kolega nije došao na posljednji pozdrav sa Sonjom.

10612719_895060573850895_5289077209846581161_n

 

 

Glumica koja je bila simbol novog talasa beogradskih umjetnika rušila je tabue, živjela ispred svog vremena i često bila neshvaćena. Nekoliko godina je živjela i radila u Sloveniji, gdje je tretirana kao velika zvijezda.

 

– Ovde sam sve vrijeme pokušavala da održim urbanu kulturu, ali to niko ne primjećuje. Znam i da se reforma kostima, šminke i mizanscena na filmu osamdesetih može pripisati Sonji Savić, pa opet nikom ništa. Suknja od skaja i sako na golo tijelo nisu se prije mene nosili, bojila sam tušem nokte u crno zato što takvog laka nije bilo. I još nešto: do 45. godine ja još nisam dobila ozbiljan honorar za svoj rad. Mada, u stvari, u alternativi i ne može da se očekuje novac – rekla je Sonja Savić u intervjuu koji je 2006. dala nedjeljniku Vreme.

Nije bila tajna da je bila ludo zaljubljena u džez muzičara Vlajka Lalića, koji je bio njena prva ljubav. Međutim, tragedija u kojoj je on poginuo ih je zauvijek razdvojila.

 

– Dok sam bila mlada, često sam zamišljala kako ću se udati i zasnovati porodicu sa čovjekom koga beskrajno volim i kome ću se potpuno posvetiti. Imala sam veliku ljubav, ali otkako je on otišao iz mog života a bilo mi je tada 29. godina, sebe smatram udovicom – rekla je Sonja u  intervjuu za “Story”.

 

O porodici i djeci je govorila i gostujući u emisiji “Balkanskom ulicom”:

 

– Nekada sam htjela i da se udam, da budem konzervativna, da imam djecu. Nisam jurila frajere, a proglasili su da imam sidu i da se drogiram. Bože oprosti, sačuvaj i sakloni. Možda sam u drugoj polovini života postala to što su željeli – rekla je tom prilikom.

10576899_857408857616067_2068801102405001940_n

Posljednji intervju Sonja je dala samo 2 mjeseca prije smrti, u julu 2008. godine, za crnogorske “Vijesti”.

 

– Ono čime mogu da se ponesem, ne ponosim, nego ponesem, to je što sam uspjela da izbrišem granicu između života i poziva. Da li to svaki put uspješno dočaram i do koje mjere mogu da vladam scenom ne znam. Trudim se da moja riječ dovoljno dugo putuje da može publici da zadrži pažnju, jer, i poslije toliko godina, ja i dalje brinem o tome šta publika misli – rekla je tada.

U ovom razgovoru, na stepenicama gradske tvrđave u Nikšiću, podsjetila se riječi svoje bake koja joj je uvijek govorila da se u ljudskim očima sve može pročitati. U njenim očima tada se vidjela tuga i samoća.

 

– Ima još jedna bakina izreka koje se često sjetim – žagre ti se oči. Danas bi mnogim generacijama, kada prođe ponoć, mogli to da kažemo. A njima oči žagre od ko zna čega, a to nije dobro ni za njih ni za porodicu – rekla je glumica, i dodala:

 

– Izgleda da je samoća cijena moje slobode.

 

Dva mjeseca poslije ovih riječi Sonja je zauvijek sklopila oči.

(pulsoline.rs), foto: Facebook

 

Slični članci

Ostavi komentar