Devojčica je prala zube, poslije nekoliko minuta je preminula od alergijske reakcije

 

Deniz Saldate (11) iz Kalifornije umrla je nakon teške alergijske reakcije na zubnu pastu. Njena majka Monik Altamirano je ispričala da je Deniz patila od alergije na mliječne proizvode, a nedavno joj je zubar prepisao pastu za zube za koju nisu znali da sadrži mliječni protein.

Denizini roditelji Monik Altamirano i Hoze Saldate su pažljivo provjeravali sve etikete zbog mlijeka i drugih potencijalnih alergena, ali se nisu sjetili da provjere i zubnu pastu. Denise Alina Saldate 14. aprila počela je da pere zube medicinskom pastom za zube i počela je da plače. Usne su joj počele da plave. Roditelji su upotrebili epinefrin u olovci i inhalator što djevojčici nije pomoglo. Njena majka je pokušala da je oživi kompresijom grudnog koša prije nego što je požurila u bolnicu. Uprkos naporima da je spasu djevojčica je umrla zbog alergijske reakcije.

Otkako je Deniz umrla, njena priča je podijeljena preko interneta kako bi je čuli drugi roditelji čija su djeca alergična.

Roditelji preminulče djevojčice Monik Altamirano i Hoze Saldate pozivaju druge roditelje da se potrude da pročitaju sve etikete i postavljaju pitanja o sastojcima proizvoda.

 

Stručnjaci kažu da je ovakav slučaj veoma rijedak.

– Ovo je prvi put da čujem za tako nešto. Postoje proteini hrane u mnogim različitim ljekovima i proizvodima, ali uglavnom te količine i vrste nisu ni izbliza dovoljne da dovedu do rekacije kod velikog broja ljudi sa alergijama – rekao je dr Dejvid Stukus iz Dječje bolnice, koji radi na dječjim alergijama 13 godina.

On je istakao da ovakvi slučajevi mogu služiti kao podsjetnik da alergije na hranu mogu imati teške posljedice i da je potrebno pažljivo pregledati etikete i imati uvijek sa sobom epinefrin. Denizin slučaj je toliko rijedak da Stukus kaže da je vjerovatnije da grom ubije čovjeka sa alergijom nego da umre od alergijske reakcije na hranu.

– Nemamo dovoljno detalja da zaista razumijemo šta se desilo, ali znamo da ovaj tragičan slučaj ne može odmah da se primijeni na sve ljude sa alergijama na određenu hranu – dodao je on.

MN/Blic/ Foto: Instagram

Slični članci

Ostavi komentar