KORONA BLOG ZA 25.mart: Važne informacije

KORONA BLOG ZA 25.mart: Važne informacije

Broj oboljelih osoba od korona virusa popeo se na 53

Institut za javno zdravlje Crne Gore objavio je na svom Twitter nalogu da je od današnjeg presjeka u 08h, analizano 13 uzoraka. Novi koronavirus je potvrđen kod 1 osobe, dok je kod 12 nalaz negativan tako da sada u Crnoj Gori ima ukupno 53 inficiranih novim koronavirusom.

Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom se nalazi 6 356 osoba.

Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana ukupno je uzorkovano 140 osoba iz pogođenih područja čije su analize u toku i koje će se obrađivati tokom večeri i noći navode iz te ustanove i  dodaju da se naredni talasi obolijevanja istražuju i da postoji opravdana mogućnost da ovi brojevi budu još veći.

Pomoć EU

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, saopštio je da EU donira tri miliona Crnoj Gori za hitnu pomoć za zdravstvo plus 50 miliona za dugoročni programa u skladu sa potrebama, a najviše za zdravsto, ekonomiju i preduzetnike.

“Velika zahvalnost Evropskoj uniji za podršku Crnoj Gori u najtežim trenucima borbe protiv Covid-19. Evropske vrijednosti i solidarnost na djelu!”, saopštio je premijer Duško Marković u poruci na Tviteru.

U KC stigle hirurške maske

U Klinički centar (KCCG) stiglo je deset hiljada hirurških maski, posredstvom Fondacije Petrović Njegoš i Ambasade Crne Gore u Parizu, čija je vrijednost 25 hiljada eura.

Iz Fondacije su naveli da je donaciju inicirala Hazrija Ada Mustafić, kardiolog i epidemiolog crnogorskog porijekla, koja radi u pariškoj Univerzitetskoj bolnici Ambroise-Paré.

Navodi se da je donacija obezbijeđena zahvaljujući generalnom direktoru Javne pomoći bolnica u Parizu Martinu Hiršu i nevladinoj organizaciji Bip Humanitaire.

Formiran krizni štab

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti formiralo je Krizni medicinski štab na čelu sa Rankom Lazovićem, čiji je cilj preduzimanje svih aktivnosti neophodnih za nastavak uspješnog suočavanja Crne Gore sa pandemijom koronavirusa i upravljanje kompletnim zdravstvenim sistemom Crne Gore u narednom periodu.

Na sastanku, kojem su prisustvovali direktori svih medicinskih ustanova u Crnoj Gori, predstavnici Vojske Crne Gore, Direktorata za vanredne situacije i privatnih medicinskih centara, iskazana je potpuna odlučnost svih zdravstvenih ustanova da slijede uputstva Nacionalnog koordinacionog tijela uključujući i spremnost privatne bolnice Codra da svoje kapacitete stavi na raspolaganje.

Slični članci

Ostavi komentar