Doktor otkrio šta je najopasnije u epidemiji korone

Doktor Goran Belojević kaže da u ovim vremenima treba da zaboravimo grljenje, ljubljenje, rukovanje… Na pitanje šta može da posluži ako nemamo masku, doktor kaže da možemo da uzmemo bilo koju krpu koju možemo da iskuvamo.

– To može da bude neka krpa od platna, koja se može nositi jednom, ali se odmah poslije nošenja mora iskuvati. Ako se nakašljete ili iskijate u nju, ona je kontaminirana i bacite je – objasnio je doktor.

Kijanje-uragan virusa

Govoreći o širenju virusa, on je naveo da kada neko kine, treba odmah da se okrenemo.

– Virus leti vazduhom, to je pravi uragan virusa i odmah treba da se okrenemo i bukvalno bježimo od toga. Zbog toga nije vrijeme za gradski prevoz jer se lako može prenijeti zaraza. Treba da se krećemo na bilo koji drugi način, pješke, kolima i to na otvorenom što je više moguće – rekao je on.

Doktor se osvrnuo i na sredstva za dezinfekciju, navodeći da su najbolji alkohol, povidon jod…i da je dobro sve čistiti što više.

Nos i usta najkritičnija mjesta

– Kada čistimo površine, telefon, i sve ostalo, mi radimo nešto što se zove sanitacija, tj ubijamo djelimično viruse. To je važan postupak zaštite jer je time ubijamo dio virusa, a veoma je bitno koliko virusa uđe u organizam jer mora da ih bude dosta da bi ga savladali i da bi poklekao. Sanitacijom smanjujemo broj virusa koji uđu u nos i usta – objasnio je.

On je naveo da su nos i usta najkritičnija mjesta preko kojih ulazi virus.

– Nikako se smiju trpati prsti u usta, grickati nokti, a čačkanje nosa je vrlo opasno u ovim situacijama – rekao je on i dodao da muškarci sa bradom ne treba da ribaju lice već da održavaju normalnu higijenu.

Kada je riječ o odjeći, Belojević kaže da odjeću u kojoj smo bili napolju najprije treba istresti.

– Najbolje sredstvo za dezinfekciju odjeće je peglanje peglom na paru. Para od sto stepeni i visoka temperatura pouzdano ubija viruse, to je odlična mjera za dezinfekciju, čak i bolja od alkohola. Zato sve što možete peglajte, sve što možete kuvajte , koristite paročistače…- rekao je on i dodao da obuću treba obrisati mokrim sunđerom kako bi se skinula prašina, a sa njom i dio virusa.

– Ovaj virus je veoma zarazan, od 100, čak 90 oboli. Zato treba nositi masku uvijek, biti na distanci i naravno, prati ruke. Kada npr uzmete novac, koji je visokokontaminiran, ne treba njega da dezinfikujete niti je to moguće već da odmah nakon toga operete ruke- zaključio je on.

Nije važna vrsta sapuna

Nije važno kakvom vrstom sapuna perete ruke. Svaki sapun je dobar, samo ako se dobro drži. Čvrst sapun se drži na metalnoj rešetki, mora biti suv, nikako vlažan i u nekakvoj posudi jer tu mogu da se razvijaju virusi. Tečni sapun treba da bude u kontejneru, u posudi, kako ne bi imao spoljni kontakt sa rukama.

Pjevajte pesmicu dok perete ruke

Preporuka je pranje ruku u trajanju od 20 sekundi, a pošto ljudi možda ne znaju koliko je to vremena, onda se preporučuje da se u sebi otpjeva „Danas nam je divan dan”. Kad otpjevate cijelu pesmu, pranje ruku je gotovo.

Alkohol, maramice, gelovi…

Nije neopodno poslije pranja ruku primjenjivati alkohol. Alkohol je zgodan za primjenu kao i vlažne maramice, ili gel, koji je malo skuplji. Alkohol se može koristiti tako što se manjom količinom iz bočice istrljaju ruke. Kada ste u kući, ipak je najbolje dobro oprati ruke. Uvijek je bolje dobro oprati ruke nego trljati alkoholom prljave ruke, na primjer. Najbolje je u svakom slučaju i jedno i drugo, i pranje ruku i alkohol.

Ne koristite asepsol

Asepsol nije efikasan protiv virusa. Protiv virusa se koristi 70-postotni alkohol ili bilo koji hlorni preparat. Preporuka je da to bude žavelska voda – natrijum-hipohlorit.

On je pripremljen za upotrebu u gotovom rastvoru, a može se praviti i miješanjem sa vodom u preporučenoj proporciji (pročitajte uputstvo). Može se koristiti za dezinfekciju ruku i predmeta.

Espreso

Slični članci

Ostavi komentar