Dom sa stilom: Pravila prema kojima Francuskinje uređuju stanove

Parižanke i ostale dame iz Francuske poznate su po svom besprijekornom odjevnom stilu, nonšalantnosti koja djeluje tako šik, a ne nedostaje joj nimalo ženstvenosti, prefinjenosti i elegancije. Taj fantastičan spoj ne odnosi se samo na njihove modne ormare, one ga znaju prenijeti i u svoj životni prostor. A kako to rade, pročitajte u nastavku.

Klasični, ali s modernim prizvukom, francuski su domovi uvijek prijatni i nikad pretenciozni. Kako Francuskinje postižu balans između različitih stilova i razdoblja u razgovoru s Konstanc Ženari, pariškom stručnjakinjom za uređenje interijera. Ženari je posjetila i fotografisala domove hiljadu Francuskinja, a ovo su neki od njenih savjeta.

b5d3089090959fe33148d651f91f37dc--scandinavian-house-kitchen-tiles

  1. Prigrlite nesavršenstvo

Kad su novinari upitali Konstanc Ženari koja je osnovna razlika između američkog i francuskog načina uređenja interijera, stručnjakinja je rekla kako je osnovna razlika američka potreba za savršenstvom. Francuzi, s druge strane, cijene stari porodični namještaj, a nije im problem ni ako stara tapecirana fotelja ima mrlju ili je drveni sto pomalo oštećen. Rezultat je prostor koji odiše životom, a ne besprijekornošću.

5aa41fb22c5c1912e7f1b940ca9ff337--old-and-new-interior-bedroom-wall-colors

  1. Savladajte kombinovanje stilova

Francuzi vole da kombinuju vintage namještaj s modernim komadima. Ženari je pojasnila kako većina francuskih dizajnera interijera nema problem da u prostor smjesti modernoj sto uz ormar iz 18. vijeka, baš kao ni postaviti ultra modernu rasvjetu uz vintage zid. Poanta je, kaže, u dinamici između raznih razdoblja i stilova.

91c3f092a6b39c827aa1b1bd59c4708a--modern-dining-room-chairs-wood-dining-tables

  1. Unesite istoriju svoje porodice u vaš dom

‘Divno je okružiti se većim ili manjim detaljima koji vas podsjećaju na vaše roditelje, bake i djedove.Pažljivim odabirom i uz malo dara za estetiku, lako ćete u istom životnom prostoru pomiriti sto iz sredine prošlog vijeka, stari tepih ili pradjedovu kolekciju knjiga s najnovijim i najmodernijim komadima namještaja. A kao rezultat dobit ćete samo vaš i unikatan interijer u kojemu ćete rado boraviti.

c122aeaac6ebacc227ce02088f1ad06b--black-stairs-open-stairs

  1. ‘Opustite prostor’, a i sebe

‘Ne zamarajte se sitnim mrljama i ogrebotinama!’, savjetuje Konstanc. Ona tvrdi kako je, da biste se prijatno osjećali u prostoru, nužno pronaći ravnotežu između lijepo uređenog prostora i doze opuštenosti koju sebi morate priuštiti. Kako ne biste robovali vlastitom domu, morate tu i tamo ‘zažmuriti’ na neko oštećenje, a i pri prvotnom odabiru i kupovini namještaja razmišljati je li komad koji kupujete ‘preosjetljiv’ i hoće li vas smetati kad se na njemu pojave prvi znaci korištenja.

8c1d5025ee6a7254706a782cb7583661--yellow-couch-yellow-sofa-living-room

  1. Kontradikcije su poželjne

Osim kombinovanja različitih materijala i stilova, i potpune kontradikcije jedna su od osnovnih nepisanih pravila pri uređenju francuskih domova. Ženari smatra da je hrabrost pri uređenju interijera itekako pozitivna te da mnogi prostori zažive u punom smislu upravo kad se u njima priljube elementi koji na prvo gledanje nikako ne idu jedan uz drugi, bilo da su u pitanju nespojive boje, materijali ili konkretan namještaj.

9c2b9b4c6360ea88bc942ca92076bac0--home-decor-eclectic-electic-decor

  1. Odmaknite se od jednoličnosti

Pokušajte da ne uredite svaku sobu na isti način, ne kupujte sav namještaj u istoj radnji i ne provlačite isti uzorak i boju kroz sve tekstile u prostoru. ‘Mješovitost i eklektika su poželjni, a za to je potrebno samo malo hrabrosti’, tvrdi Konstanc Ženari.

(gloria.hr-Autor Anja Mađarević)

 

Slični članci

Ostavi komentar