Dom Salvadora Dalija: Uđite u svijet snova i halucinacija genijalnog umjetnika

 

Ekscentrik i najpoznatiji predstavnik nadrealizma posljednje godine svog života proveo je u zgradi koja je danas muzej…

U malom španjolskom gradu Figueresu, 140 km udaljenom od Barcelone i 20 km udaljenom od francuske granice, ističe se neobična zgrada crvene boje s kulom i poređanim ogromnim bijelim jajima i zlatnim statuama duž krova. Osim zgrade, ističe se njen sadržaj, posebno u umjetnosti 20. vijeka. Riječ je o muzeju Salvadora Dalija, smještenom u njegovom rodnom mjestu, koji morate posjetiti nađete li se u blizini piše Punkufer.dnevnik.hr.

Jedna od glavnih muza Salvadora Dalija bila je njegova supruga Gala Dali, misteriozna žena koja je navodno nadahnjivala i mnoge druge umjetnike. Iako je njeno pravo ime bilo Elena Ivanovna Diakonova, Dali ju je nazivao raznim imenima: Gala, Galuška, Gradiva ili čak Olivia zbog „ovalna oblika njezina lica i boje njezine kože“, pa Oliveta ili čak Lioneta kad bi bila ljuta i podsjećala ga na lavicu. Upravo je u čast njoj Dali smislio naziv Tore Galatea.

Zgrada koju je Dali odlučio da preuredi bila je pozorište  koje je tokom Španskog civilnog rata izgorelo. Gradonačelnik Figueresa i Dali odlučili su na tom mjestu da sagrade muzej u kojem će Dali izlagati svoje radove. Tako je nastao muzej posvećen najpoznatijem umjetniku toga kraja. Muzej je otvoren 1974., a u godinama poslije se i proširio. Ekscentrični umjetnik je tamo proveo posljednje godine svog života, a na kraju i zauvijek ostao tamo. Naime, njegovo je tijelo pokopano u podrumskoj grobnici zgrade.

Muzej sadrži najširi mogući spektar djela ovog svjetski poznatog nadrealista. Najranija Dalijeva djela do onih nastalih u posljednjoj fazi umjetnikova života omogućuju posjetiteljima da zakorače u Dalijev svijet prepun elemenata proizašlih iz njegovih snova i halucinacija.

Česti motivi slonova, satova, jaja, njegove žene ili filmovi poput Andaluzijskog psa ili Zlatnog doba djelovi su Dalijeve priče, a posebno oduševljava instalacija portreta Mae West, poznate američke glumice. Njezino lice izgrađeno je od dijelova namještaja koje možete vidjeti s određenog mjesta  za gledanje.

O ulaznicama najbolje je da se pobrinete unaprijed i kupite ih na internet stranici kako biste izbjegli redove na blagajnama. Takođe, dobro provjerite radno vrijeme koje se mijenja s obzirom na godišnje doba. Cijena ulaznice iznosi 14 eura, što uključuje i posjetu zasebnom dijelu izložbi Dalijevih dragulja, a djeci do 8 godina ulaz je slobodan.

Autor: Vikendmanijaci.com/foto:AFP

Slični članci

Ostavi komentar