DOUBLE CLEANSING metoda za čišćenje lica

Veoma važan dio njege lica je čišćenje i bez kvalitetnog čišćenja svi naredni koraci biće gotovo uzaludni, a proizvodi neefikasni. S obzirom na to da pripadnice ljepšeg pola iz Koreje i Japana imaju ten kakav bi svaka žena poželjela, te da su kozmetička sredstva iz tih zemalja veoma cijenjena, jasno je zbog čega je double cleansing metod brzo postao popularan i prihvaćen. Nastao u periodu kada smo zbog izolacije imali više vremena za sebe, double cleansing metod podrazumijeva temeljito čišćenje lica, omogućavajući kremama i serumima efikasnije djelovanje na kožu, jer od pravilnog čišćenja kože zavisi kompletna skincare rutina. Praktikovanje ovog metoda čišćenja lica možda djeluje komplikovano, ali oduzeće vam samo malo više vremena, a rezultati neće izostati. Dakle, ako se maksimalno posvetite tom prvom i najvažnijem koraku njege, koža će sasvim sigurno biti zdravija, izgledaće ljepše i imaće prirodan sjaj.

Za savršeno čistu kožu

Dvofazno čišćenje kože lica, uz korištenje dva sredstva, jednog na bazi ulja, a drugog na bazi vode, poput gela ili pjene koji su bogati aminokiselinama i “ovlaživačima”. Ukoliko već znate da vašem tipu kože ne odgovaraju proizvodi na bazi ulja, možete da koristite dva komplemetarna proizvoda za čišćenje na bazi vode. Sredstva za čišćenje na bazi ulja uklanjaju s kože lica sve nečistoće, šminku, sebum i SPF zaštitu, da bi potom sredstva na bazi vode lakše prodrla u dublje slojeve kože te otklonila i najmanje tragove nečistoće (bakterije i sitne čestice iz zagađenog vazduha). Koža je nakon tog postupka savršeno čista i, što je veoma važno, spremna za nanošenje ostalih proizvoda i njihovu maksimalnu apsorpciju. Imajte na umu da uobičajenim “brisanjem” lica blazinicom natopljenom u micelarnu vodu ili mlijeko otklanjamo samo površinsku nečistoću, a ostaje netaknuta ona koja je smještena duboko u porama. Neadekvatno čišćenje lica može rezultirati dehidracijom, iritacijama, začepljenim porama, pogoršanjem akni…

Double cleansing metod najbolje je upražnjavati naveče, prije odlaska na spavanje, ali, ako se ujutro budite sjajne i masne kože, možete to povremeno činiti i ujutro. Dakle, učestalost primjenjivanja ovog metoda zavisi od tipa kože i vaših svakodnevnih navika (količina šminke, dnevne aktivnosti, itd), a najbolje ćete sami procijeniti koliko puta nedjeljno da to činite. Ukoliko ste, naprimjer, dan proveli unutar četiri zida i bez šminke, nema potrebe za dvostrukim čišćenjem kože lica. Što se tiče izbora proizvoda, individualan je i zavisi, naravno, od tipa kože, kao i kod “običnog” čišćenja lica.

Sredstva na bazi ulja

Ako imate masniju kožu ili koristite tešku šminku, postoji mogućnost da sredstva na bazi vode ne budu dovoljno efikasna te vam trebaju ona na bazi ulja. Uklanjaju šminku, nečistoće, višak masnoće, kremu za sunčanje u jednom koraku, a pritom kožu ostavljaju mekanom, hidriranom i spremnom za sljedeći korak, nanošenje seruma, kreme, itd.
Proizvodi za čišćenje lica koji sadrže ulje idealni su za one koji žele temeljito očistiti kožu, a da pritom izbjegnu sastojke koji bi eventualno mogli da je isuše i iritiraju. Osim toga, zbog pravila da ulje privlači ulje, to su najefikasniji proizvodi, nema boljeg načina za uklanjanje i najmanjeg traga pudera, sebuma i SPF proizvoda. Nanošenje ovih “masnih čistača” djeluje tako što jednostavno “uhvate” sve ono što koži ne treba, dopuštajući da se s nje i lako ispere. Metod dvostrukog čišćenja uz pomoć čistača na bazi ulja idealan je ako ste cijeli dan pod teškom šminkom ili imate masnu kožu, a pogotovo ako ste nekoliko sati tokom dana nosili zaštitnu masku preko našminkanog lica. 

(gracija)

Related posts

Ostavi komentar