dr Karp: 10 savjeta za uspavljivanje bebe

dr Karp: 10 savjeta za uspavljivanje bebe

Prema riječima doktora Karpa, autora poznatog vodiča za roditelje “The Happiest Baby”, nedostatak sna je jedna od prvih stvari sa kojima se roditelji suoče kada dobiju bebu.

“Neispavanost vodi ka nervozi, a onda su česte nesuglasice u braku ili postporođajna depresija. Takođe, teško vam je da skinete kilograme stečene u trudnoći jer ste iscrpljeni, a zbog cijele situacije se prejedate i ne vježbate. Zatim, to može biti loše i zbog dojenja jer ćete zbog umora lako odustati od toga da dojite vašu bebu, ili će dovesti do nebezbjednog ponašanja poput drijemanja sa bebom u krevetu. Istraživanja pokazuju da 6 sati sna ili manje dovodi čovjekovu svijest u stanje identično kao kod pijanih ljudi”, ističe on. Zato, poslušajte 10 savjeta doktora Karpa kako bi vaša beba mirnije spavala a i vi sa njom.

Smiling baby girl lying on a bed sleeping on blue sheets

1.Njegujte navike u spavanju od prvog dana

Prema dr Karpu, roditelji bi trebalo od prvog dana rođenja bebe da uvode red u njeno spavanje ,kako kasnije ne bi steklo loše navike.

2.Pokušajte sa povijanjem

Iako su neki doktori protiv toga, dr Karp tvrdi da je povijanje ključ za uspavljivanje beba. Povijanje je jedna od nekoliko stvari za koje je ustanovljeno da pomaže djetetu da zaspi, naročito ako spava na leđima. Bebe ne vole da spavaju na leđima jer se osjećaju nesigurno, kao da će pasti. Povijanje i šaputanje im pomaže da se osjećaju sigurnije, pa će samim tim brže zaspati. Tvrdnje da povijena beba nije bezbjedna u snu nisu tačne. Naravno treba lagano poviti bebu i ostaviti joj prostora da savije nogu.

3…. ili puštanjem šumova

Zajedno sa povijanjem, dr Karp tvrdi da su i šumovi bitan dio spavanja kod beba. U stomaku bebe non-stop čuju šumove, tako je tišina u sobi potpuno bizarna za njih. Postoje dva tipa šumova: visokofrekventni (alarm, sirena) koji su odlični za privlačenje pažnje djeteta i niskofrekventni (zvuk auta, voza, aviona) koji djeluju uspavljujuće. U stomaku je zvuk veoma slab jer su bebe okružene vodom, a ona filtrira visokofrekventne zvukove. Dobro je puštati djeci CD sa nekim niskofrekventnim šumovima. Zvuk kiše koja pada po krovu je, na primjer, idealan za uspavljivanje vašeg djeteta. Taj zvuk će uspavati bebu tokom prvog tromjesečja. Kada u 4 mjesecu prestanete da povijate dijete, i ono se unervozi u toku noći, čim čuje poznati šum, smiriće se i nastaviti da spava. Ako naiđe na tišinu, tražiće vašu pomoć kroz plač.

  1. Postepeno odvikavajte dijete od uspavljivanja šumom

Kada je vaše dijete naučilo da se uspavljuje i mirno spava uz određeni šum od vas zavisi do kada će to trajati. To je vaš izbor do prve godine. Ako se pitate da li se dijete navikne i postane zavisno od zvuka, odgovor je ne. Ono je naviknuto na to još u stomaku. Uostalom, vi možete uticati kasnije na način uspavljivanja tako što ćete postepeno smanjivati ton šuma do nečujnog. Mnogo je teže odvići dijete od dojenja pred spavanje ili spavanje pored majke.

5.Budite bebu kad zaspi

Može zvučati kontraproduktivno, ali treba buditi bebu kada zaspi. Kada dojite malu bebu ne možete spriječiti da ona zaspi dok sisa. Ipak, postaće zavisna od toga. Kada dijete u ovom slučaju zaspi, spustite ga u krevetac i probudite golicanjem stopala ili kako želite. Bebe su poslije jela popane i na neki način opijene od mlijeka. Povijene su, čuju zvuk koji im puštate, zaspaće ponovo u roku od 10 sekundi. Na taj način, vi učite dijete da se brzo samo uspava ako se probudi usred noći. Svakako možete naučiti bebu dobrim navikama već u prvim nedjeljama života

6.Ne brinite za starije dijete

Mnogi roditelji koji dobiju drugo, treće ili četvrto dijete se plaše da će zapustiti starijeg mališana pa su nemarni kada uspostavljaju vrijeme i način spavanja novorođenčeta. Ako ste koristili metodu sa povijanjem i šumovima, beba ne bi trebalo da bude bučna i da remeti spavanje starijeg brata ili sestre

7.Kašice su od pomoći

Dr Karp u svojoj knjizi objašnjava da mlijeko neće pomoći da dijete bolje spava, a i zašto bi? Mlijeko cerealije beba brzo svari. Teško da će to bebi održavati san.

8.Ne planirajte svoje vrijeme prema djetetovom spavanju

Nisu sva drijemanja jednaka, ali nemojte misliti da je spavanje u kolicima obavezno loša stvar. Svi mi volimo umirujući zvuk okeana, tako da nam ponekad smeta mirna soba, fali nam ritmička komponenta koja će nam pomoći da imamo dublji san. Mnoge bebe će bolje spavati ako su u kolicima ili sjedištu u kolima.

  1. Vježbajte strpljenje

Pregovarati sa djetetom koje ima godinu dana ponekada nije preporučljivo. Evo šta dr Karp kaže kako da ih naviknete da spavaju kada treba. Doktori će vam savjetovati da samo zatvorite vrata i pustite ih da plaču u 3 ujutru, sami će zaspati. To je naporno i za vas i za dijete! Postoji tehnika zvana „Twinkle Interruptus” koja će omogućiti da dijete spava bez buđenja u toku noći. Pet , šest dana vježbajte strpljenje. Kada dijete nešto želi, vi mu skoro to date, a onda u posljednjem trenutku nešto vam odvuče pažnju dok dijete čeka pet sekundi. Svako dijete će sačekati toliko. Kada nauči da čeka 5 sekundi, naučiće i 10, 20, 30. Vježbajte ovo pet puta dnevno sa malim djetetom i tako mu razvijate centar u mozgu za strpljenje. Tih dana počnite sa puštanjem šumova sat vremena prije spavanja. Vremenom će kada čuje poznati zvuk zanati da je vrijeme za spavanje. Takođe, dajte djetetu medu ili ćebence. Onda počnite Twinkle Interruptus metodu. Kada smjestite dijete u krevet, pustite CD sa šumovima, pobrinete se da je meda tu, počnete rutinu pred spavanje (pjevate uspavanku ili pričate priču), a onda izađete iz sobe jer „morate” nešto da pogledate. Izađete iz sobe na 10 sekundi i vaše dijete neće imati problem sa tim jer će naučiti do tada da bude strpljivo jer se mama uvijek vrati. Kasnije povećavajte vrijeme odsutnosti i u jednom trenutku dijete će spavati kada se vratite poslije minut. I to je to, uspjeli ste

  1. Ljuljajte bebu u kolijevci

Prema dr Karpu, pet od 10 odsto beba ne reaguje na povijanje i puštanje šumova. Jednostavno se i dalje bude na svaka 2, 3 sata. U tom slučaju, tvrdi doktor, smjestite dijete u kolevku koju treba ljuljati nešto bržim tempom.

(yumama) foto: freephoto

Slični članci

Ostavi komentar