Džem od slanine-špekmez je namaz od slanine i paradajza koji se maže na sve. Idealan je za zimnicu, a ovo pikantno jelo će vas naprosto oduševiti.

Sastojci za 2 dl džema:
225 g slanine ili pančete
350 g zrelog paradajza
½ žutog luka
25 g smeđeg šećera
1 kašika bijelog šećera
½ kašičice soli
1 kašika slatke mljevene paprike
½ kašičice mljevene gorušice
½ kašičice jabučnog sirćeta
prstohvat mrvljenog čilija
Za pripremu ovog džema odaberite jako zreo i sočan paradajz. Paradajz ne morate guliti, ali odstranite zelene, odnosno nezrele djelove. Mljevenu papriku i mljevenu gorušicu možete pronaći u trgovinama sa začinima i nisu skupa investicija a odlično se slažu sa puno namirnica, naročito mesom.
Džem možete mazati na hleb, krekere, tost, dodajte ga u hamburger ili sendvič, uz pečena jaja pa čak i u salatu. Jednom kad ga probate, znaćete da mu je mjesto – u svemu!
Priprema:
Slaninu narežite na tanje trake pa je prepržite u tiganju dok nije potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, napravite to u dva ili tri navrata, nemojte natrpati tiganj.
Slaninu odložite na tanjir. Odvadite dvije do tri kašike masnoće na kojoj se slanina pekla, pa očistite tiganj od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli zagorjeti.
Na zagrijanoj masnoći od slanine koju ste odvojili prepržite sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Trake slanine razmrvite u komade pa vratite u tiganj. Dodajte sjeckani paradajz i sve ostale začine pa poklopite.
Kuvajte na jačoj vatri dok umak ne uzavri, a zatim smanjite vatru i kuvajte do 45 minuta. Povremeno promiješajte i pazite da “džem” ne zagori. Tečnost se mora redukovatii i džem treba da postene gust i ljepljiv.
U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u frizideru do 2 nedjelje iako smo sigurni da će nestati u roku kraćem od dva dana. Možete ga jesti toplog i hladnog.
Related posts:
No related posts.