Džimi Hendriks: Danas bi slavio 75 rođendan

Da je živ danas mi slavio svoj 75 rođendan. Ali jedan od najtalentovanijih gitarista u istoriji rok muzike Džimi Hendriks umro je u svojoj 27. godini života  u londonskom hotelu Samarkand.Priče o njegovoj smrti pratila su razne pretpostavke. Ono što se sa sigurnošću zna je da je noć proveo sa svojom tadašnjom djevojkom Monikom Daneman, i da je prije spavanja popio mješavinu vina i tableta za spavanja.

Jimi-Hendrix-770x513

Božanski gitarista rođen je 27 novembra 1942 u Sijetlu u Američkoj državi Vašington. Još od malih nogu zanimala ga je gitara koju je počeo da svira još prije polaska u školu.

Njegov otac Al Hendriks je rano uočio je njegovu ljubav prema muzici pa mu je za 15 rođendan kupio električnu gitaru.

Izbačen je iz škole kada je imao 16 godina, navodno zato što je držao za ruku bijelu djevojku u razredu, te svirao rokenrol u tinejdžerskoj grupi. Sa 17 godina odlazi u vojsku, ali se 14 mjeseci kasnije zbog povrede zadobijene nakon skoka padobranom vraća kući i počinje da svira.

Svirao je po klubovima u SAD sve dok ga nije čuo Čas Čendler, bivši basista grupe “Animals”.

On postaje njegov menadžer i na njegov nagovor odlazi u London.

Sa Časom i još dvojicom muzičara 1966 osnovao je benda Džimi Hendriks Ekspirijens u kome je bio frontmen. Iste godine imali su premijerni nastup u pariskoj dvorani Olimpyia, a u jesen 1966 snimaju singl „Hey Joe“ koji se ubrzo našao na 6 mjestu britanske top liste. Sledeći singl „Purple Haze“ našao se na trećem mjestu top liste.

Svjetsku slavu Hendriks je stekao 1967. godine, svirajući na “Monterey Pop Festivalu” pred 50.000 ljudi

Zvijezda Vudstoka, gdje je pred više od 400 000 ljudi odsvirao američku himnu koja je i danas mnogima predmet rasprave zbog načina na koji je odsvirao,  genijalni gitarista za koga su tvrdili da nije sa zemlje(svirao je lijevom i desnom rukom, zubima, palio gitaru…) u kuću slavnih uveden je 2005, a njegova zvijezda na Holivudskoj stazi slavnih postavljena je 1994. godine. Američki muzički magazin “Rolling Stone” postavio je Hendriksa na prvo mjesto top-liste 100 najvećih gitarista svih vremena.Posljednje riječi  Džimija Hendriksakoji je sahranjen na Grenwood Memorial Cemetery u Rentonu, predgrađu Sietla u državi Washington bile su: ” Doviđenja dok se ponovo ne sretnemo”

MN

Slični članci

Ostavi komentar