Evo kako česte promjene vremena utiču na naš organizam!

Evo kako česte promjene vremena utiču na naš organizam!
Promjene vremena česte su ovih dana. A onako kako se mijenja vrijeme, mijenja se i “stanje” našeg organizma. U najvećeoj mjeri na vremeneske turbulencije reaguju žene.

Na promjene vremena najviše reaguju žene srednjih godina. Čak 40 odsto njih su meteoropate, ali nauka još ne zna zašto je to tako.

– Hiljadama godina ljudski organizam se prilagođavao postepenim promjenama vremena, kao i svakom živom biću u prirodi tako i čovjeku ne odgovaraju nagle promjene vremenskih uslova. Nagle promjene vazdušnog pritiska, temperature i vlažnosti vazduha, kao i njihove oscilacije u toku kratkog vemenskog perioda ili u toku dana utiču kako na bolesne, stare i djecu, tako i na zdrave odrasle osobe. Mlađe osobe reaguju zbog još uvijek nedovoljno razvijenog termoregulacionog mehanizma, a starije i bolesne osobe zbog iscrpljenosti bioloških rezervi njihovog organizma. Čitav je niz faktora udruženo djelije na različite djelove našeg organizma. Hladnoća djeluje na sužavanje krvnih sudova, pa može izazvati glavobolje, vrtoglavice, bolove u grudima, vratu, nogama, otežano disanje- kaže za naš portal Mr sc. dr Momčilo Bajagić.

Prema njegovim riječima hladno vrijeme pogoršava hronične bolesti kao što su astma i hronični opstruktivni bronhitis.

– Tokom naglih vremenskih promjena u atmosferi se stvara veća količina pozitivnih jona koji ne pogoduju našem organizmu. Nagla promjena vremenskih prilika utiče na funkciju hipotalamusa i hipofize, dovodi do pojave glavobolje i migrene usled povećanog lučenja serotonina, kao i do pojave depresije usled smanjenog lučenja adrenalina, dok promjena stvaranja melatonina utiče na promjenu ciklusa budnog stanja i sna izazivajući pospanost i nesanicu- objašnjava dr Bajagić i dodaje:

– Efekti naglih vremenskih promjena su izraženiji kod hroničnih bolesnika sa kardiovaskularnim, respiratornim, gastroenterološkim, reumatološkim i psihijatrijskim oboljenjima,kao i kod starijih ljudi, djece, trudnica, žena i senzitivnih osoba.

Kako navodi dr Bajagić moderan način života nas je prisililio da duže vremena provodimo u zatvorenim i klimatizovanim prostorijama, čime se gubi sposobnost organizma za prilagođavanje na promjenu vremenskih uslova.

– Organizmu je potrebno nekoliko dana da se prilagodi na veliku temperaturnu razliku, tako da su nagle promjene vremenskih uslova nepovoljne na ljudski organizam koji nije naviknut da odgovori tako brzo. Potrebno je pratiti vremensku prognozu i pripremiti se za predstojeće promjene vremena, prije svega adekvatnom odjećom. Poželjno je baviti se fizičkom aktivnosti u prirodi u vidu lagane šetnje bar 30 minuta dnevno ukoliko to dozvoljavaju vremenski uslovi. Adekvatna količina vode koja se mora unositi je 2-3 litra dnevno, a takođe je poreporučljivo uzimanje svježeg voća i povrća. Konzumiranje kafe, alkohola i gaziranih sokova treba zamijeniti prirodnim sokovima i čajevima- naglašava Bajagić.

Na pitanje kada se treba javiti doktoru dr Bajagić kaže:

– Hronični bolesnici treba redovno da uzimaju svoju propisanu terapiju, a ukoliko im se pogoršaju simptomi bolesti da se jave doktoru koji im je prepisao terapiju. U slučaju naglog ili velikog pogoršanja treba da se jave u Hitnu pomoć.

R.N.

Slični članci

Ostavi komentar