Evo kako se slavi Vaskrs i šta bi trebalo da uradite kada se probudite

Evo kako se slavi Vaskrs i šta bi trebalo da uradite kada se probudite

U hrišćanskom svijetu Vaskrs je najveći praznik. To je pokretan praznik, praznuje se u prvu nedjelju poslije punog Mjeseca koja je sam dan proljećne ravnodnevnice ili neposredno poslije nje. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja.

Za ovaj praznik vezani su lijepi običaji u cijelom hrišćanskom svijetu, pa i kod nas. Najprepoznatljiviji je običaj darivanja farbanim jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju. Jaja se, po ustaljenoj tradiciji, boje na Veliki petak.

Bojenje jaja, pozdrav i otpozdrav 

U staro vrijeme, domaćica je u sud sa vodom u kojoj će kuvati i bojiti jaja, dodavala malo osveštene vodice iz vaskršnjeg posta. Na vatri vri voda s bojom (varzilom), u nju se spuštaju jaja koja bi trebalo ravnomjerno da se oboje. Prvo obojeno jaje i danas se ostavlja na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se “čuvarkuća”.

Na Vaskrs je porodica odlazila u crkvu na svetu vaskršnju službu. Poslije službe, narod se međusobno pozdravljao: “Hristos vaskrse!” i “Vaistinu vaskrse!”

Pozdrav je bio uobičajen sve do Spasovdana. Kad se iz crkve vrate kući, domaćin pali svjjeću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane na molitvi, predaje mlađem kadionicu i ovaj kadi cijelu kuću. Ukoliko ne umije da otpjeva vaskršnji tropar, naglas čita “Oče naš”. Poslije zajedničke molitve ukućani ponovo jedni drugima čestitaju Vaskrs i sijedaju za svečano postavljenu trpezu.

Tucanje jajima 

Na stolu je ukrašena činija sa ofarbanim jajima koje gosti i domaćini između sebe tucaju. Pobjednik je onaj čije jaje ostane cijelo, i na kraju ga razbija sebi o čelo uz riječi: “Hristos vaskrse!”, a ostali mu odgovaraju: “Vaistinu vaskrse!”

Na Vaskrs se prvo jedu kuvana vaskršnja jaje, pa tek onda ostalo jelo. Ako tog dana gost dođe u kuću, prvo se daruje farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalom hranom i pićem.

Pobusani ponedjeljak

Prvi ponedjeljak poslije Vaskrsa zove se Pobusani ponedeljak. Tog dana treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem zelene trave. U nekim krajevima, ovaj dan se obelježava kao i zadušnice.

Naime, izlazi se na groblja, pale se svijeće, uređuju grobovi… Taj dan se iznose farbana vaskršnja jaja na grob i potom se dijele sirotinji. U tom smislu, Pobusani ponedeljak je dan posvećen mrtvima.

(lepa i srećna)

Slični članci

Ostavi komentar