Evo zašto je Džasinda Ardern državnica za primjer

Rijetko kad lider neke zemlje usput navrati do restorana, a još je rjeđe ili nikako bude odbijen, bar kod nas, ali da to nije pravilo pokazuje nam primjer sa Novog Zelanda. Naime, Džasinda Ardern premijerka Novog Zelanda je ostala bez usluge u popularnom restoranu u Velingtonu,u kojem zbog mjera socijalne distance donesenih zbog koronavirusa nije bilo mjesta, piše britanski Gardijan.

“Oh bože, Džasinda Ardern upravo je pokušala da uđe u Oliv, ali je odbijena zato što nema mjesta”, napisao je oko podneva korisnik Tvitera po imenu Džoj.

Njegov je tvit popraćen jezivim emojijem, koji ukazuje da je užasnut time što se nije pronašlo mjesta za liderku laburista, iako su restorani limitirani na 100 mjesta s razmakom od najmanje jednog metra između stolova. Petnaestak minuta kasnije Džoi je dodao: “Sve OK, ipak su je smjestili”.

“Klark Gajford, partner Džasinde Ardern, odgovorio je na ovaj tvit nekoliko sati kasnije preuzevši odgovornost za situaciju: “Moram preuzeti odgovornost za ovo, nisam se organizovao i rezervisao mjesto. Bilo je lijepo od njih što su nas pronašli na ulici čim se mjesto oslobodilo. A+ usluga”.

I dok čelnici drugih zemalja mogu poslati svoje osoblje kako bi sve unaprijed bilo dogovoreno, portparol kabineta premijerke rekao je da čekanje u kafiću tokom restrikcija zbog koronavirusa može iskusiti svako na Novom Zelandu: “Premijerka je rekla da će čekati kao i svi ostali”.

Vlasnik restorana, koji nije naveo svoje ime, rekao je Nju Zeland Heraldu da mu je drago što može govoriti o nečemu “jednostavnom i zabavnom” nakon “drame i stresa” u prethodna dva mjeseca. On je potvrdio da u slučaju Ardern nije napravljen izuzetak i da je šef restorana prvo odbio premijerku i Gajforda.

Međutim, šef restorana je nekoliko minuta kasnije, čim se jedan stol oslobodio, otrčao niz ulicu, a vlasnik je naglasio da bi to isto učinio i za druge goste.

Sa premijerkom i njenim partnerom bila i njihova kćerka Neve stara 23 meseca.

Kada je u pitanju borba sa pandemijom, mediji Džasindu Arden nazivaju „najefikasnijim liderom na planeti“, ali takođe navode i da je, od kada je postala premijerka u oktobru 2017, više puta svojim postupcima pokazala da je prije svega veliki čovjek, državnica za primjer, saosjećajna i odlučna, kao i da se za nju ljudi dijele na dobre i loše, bez obzira na vjeru, rasu, etničku pripadnost i bilo koju drugu odrednicu.

Njoj u čast iskovan je termin „džasindamanija“. U nevjenčanom braku je sa televizijskim voditeljem Klarkom Gajfordom.

Sem kao najmlađa premijerka Novog Zelanda, u istoriju je ušla prije dve godine kada je rodila ćerku, postavši prva zapadna političarka koja je donela dijete na svijet tokom obavljanja mandata. Ćerki je dala ime Neve Te Aroha, poštujući maorsko nasleđe te ostrvske države u jugozapadnom Pacifiku. U čast rođenja bebe novozelandski simfonijski orkestar snimio je Brahmovu uspavanku „Cradle Song“ na jeziku Te Reo Maori, a najviša zgrada u Oklandu, „Skaj tauer“, bila je osvijetljena u ružičasto tri noći zaredom

Izvor: N1.info/Danas.rs

Slični članci

Ostavi komentar