Francuski šik iz kojeg nećete poželjeti da izađete

Francuski šik iz kojeg nećete poželjeti da izađete

Glavna zvijezda stana dnevna je zona koja je sastoji od trpezarije, dnevnog boravka te zimskog vrta koji je ujedno i najatraktivniji dio stana.

Postoje prostori, domovi i enterijeri u koje se zaljubite na prvi pogled. A upravo vam predstavljamo jedan takav, izuzetno šarmantan stan uređen u stilu pariškog šika iako se nalazi u Beogradu, a uredio ga je hrvatski arhitekt sa španskom adresom Paulo Valčić, inače jedan od osnivača zagrebačkog studija Stairwell and loft.

| Autor :

– Na padinama obronka brda Senjak, ujedno i luksuznoj stambenoj četvrti Beograda, nalazi se rezidencijalna kaskadna zgrada u kojoj je i trosoban porodični stan od 150 kvadratnih metara – kaže o ovom genijalnom stanu arhitekt Paulo Valčić. Dodaje da se tlocrtno raspored stana, u koji su se stanari uselili i opremili ga krajem 90-ih godina prošlog vijeka, i nije bitnije promijenio, ali enterijer je dobio sasvim novo ruho.

| Autor :

Paulo svakom klijentu pristupa individualno te prostoru daje vlasnikov osobni pečat i atmosferu. U ovom slučaju inspiraciju je pronašao u pariškom “effortless chic” stilu. Stilu koji je svoj vrhunac doživio sredinom 19. vijeka, u doba velikog urbanističkog uređenja Pariza.

– Ulazni dio stana čini uzak hodnik čija je dinamičnost postignuta ukrasnim zidnim lajsnama i kombinacijom sive i bijele boje zidova. Ovdje je postavljena jednostavna konzola izrađena po mjeri u kombinaciji metala i drva crne boje, na kojoj je “styling” koji se konstantno mijenja i prilagođava danu, nedjelji ili godišnjem dobu. Iz ovog se prostora pristupa spavaćem traktu, koji je odvojen od dnevnog bijelim vratima – objašnjava arhitekt. Ipak, glavna zvijezda stana dnevna je zona koja je sastoji od trpezarije, dnevnog boravka te zimskog vrta koji je ujedno i najatraktivniji dio stana. Kako bi stan dobio parišku eleganciju Haussmannovih zgrada s kraja 18. vijeka, na najveći dio podne površine postavljen je završno obrađen hrastov parket natur chevron s kutom rezanja pod 60 stepeni.

– Na zidove trpezarije i dnevnog boravka u tom su stilu postavljene i ukrasne lajsne koje razbijaju monotoniju zidova u “off white” boji i dodatno doprinose dinamici prostora – objašnjava nam Paulo te dodaje:

– Elegantan trpezarijski sto za 10 osoba izrađen je prema mojim nacrtima od hrastova drveta bajcanog u crnu boju s vidljivom strukturom drveta. Kad pak govorimo o dnevnom boravku, vlasnici su imali jednu želju: – Jedan od osnovnih zahtjeva za uređenje dnevnog boravka bila je izrada velike komode. Stoga je Paulo cijelom dužinom zida dnevnog boravka i trpezarije predvidio nisku drvenu komodu jednostavnog dizajna.

– Ovaj element velikih dimenzija tako vizualno ne opterećuje prostor, a dovoljne je zapremine da se u njega smjesti sve – kaže arhitekt. Dozu bezvremenskog dizajna 50-ih godina arhitekt je naglasio dvjema crnim metalnim lampama Atollo koje je za brend Oluce 1977. dizajnirao Vico Magistretti u dvije različite veličine. Zimska terasa zasigurno je najatraktivniji dio stana. Ostakljena je s tri strane svijeta i s nje puca pogled na prekrasno zelenilo Topčiderskog brda. Kako bi vizualno odvojio dvije spojene prostorije, Paulo je podnu površinu zimske terase popločio keramičkim Vives pločicama u crno-bijelom paternu, kojim je prostoru dao dinamiku i profinjenost. Nekadašnji “bačvasti svod” ove zimske terase zamijenjen je svodom koji imitira pariške mansardne krovove.

Kuhinja kojoj se pristupa iz prostora trpezarije klasičnog je francuskog stila i izvedena je u dvije neutralne boje, sivoj i bijeloj, te je izrađena po mjeri i prema nacrtima arhitekta. Podne pločice klasičnog su terazzo uzorka. Kuhinjsko ostrvo u ovom prostoru naglašen je dvjema visilicama od mesinga s kružnim sjenilom od mliječnog stakla. Dodatna elegancija i luksuz postignuti su jednostavnom slavinom i ručkicama od mesinga. Kad se podvuče crta, možemo samo reći da je Paulo napravio dobar posao u Beogradu, sa stanom koji izgleda kao da se skriva u srcu Pariza!

(living/vecernji list)

Slični članci

Ostavi komentar