Galić: Epidemiju ne kontrolišemo, granice otvorene iz ekonomskih razloga i reciprociteta

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je na današnjoj konferenciji za medije kazao da je epidemiološka situacija jako ozbiljna i složena.

“Epidemiju ne kontrolišemo. Prosječan broj oboljelih je u prethodnoj nedjelji je 558, ukupan broj preminulih je 64”, rekao je on, dodajući da je oko 13 odsto populacije preležalo koronu.

Prema njegovim riječima, lokalna transmisija je izražena i u porastu. On je kazao da je od ukupnog broja testiranih, u prosjeku 28,7 odsto pozitivnih.

“Dakale već duži vremenski period se kreće između 25 i 30 odsto. Da bismo mogli reći da kontrolišemo epidemiju taj procenat mora da bude ped odsto. To govori o tome koliko mi ne kontrolišemo epidemiju”, naveo je Galić.

On je rekao da striktno pridržavanje mjera daje rezultate.

“Mjere koje su juče donešene odnose se na stope četrnaestodnevne incidecije na 100.000 stanovnika. Zato je odlučeno da se nove mjere odnose na gradove gdje incidencija preko 800 na 100.000 stanovnika”, objasnio je Galić.

Direktor IJZ je kazao da za sada nema informacija da se neko zarazio koronavirusom nakon vakcinacije.

Produžen rad prodavnica obuće, odjeće…

Što se tiče pojašnjenja mjera, Galić je kazao da se rad prodavnica obuće, odjeće, tehnike i slično, produžio sa 18 do 20 sati.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić kazao je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da one osobe koje nijesu vezane ugovorom za posao ili su freenalceri, mogu se konsultovati sa lokalnim Operativnim štabom vezano za međugradska putovanja i izlazak nakon 21 sat.

“I za to se može naći rješenje”, rekao je Bajić.

Janko Odović

On je rekao da je bila sugestija policiji da se obeshrabre nepotrebna putovanja, sa čim se složio i državni sekrar u Ministarsvu finansija Janko Odović.

“Cilj je da se sva bespotrebna putovanja zaustave i da putuju samo oni kojima je neophodno. Molim vas, strpljenja. Očekuje se da masovna vakcinacija počne u aprilu. Vidimo svijetlo na kraju tunela da se uskoro vraćamo normalnom životu”, rekao je Odović.

Otvorene granice iz ekonomskih raloga i reciprociteta

Odgovarajući na novinarsko pitanje kao stranci mogu slobodno da se kreću između opština, Galić je kazao da stranci moraju na ulasku u državu pokazati vaučer, dokument sa razlogom zbog kojeg dolaze u Crnu Goru.

“Lokalna transmisija je problem i okupljanja. Pokušavaju se razbiti velika okupljanja koja su veliki epidemiološki rizik”, kazao je Galić.

Bajić je kao razlog za otvorene granice za zemlje okruženja, su ekonomske prirode ali i reciprociteta.

“Incidenca obolijevanja u okolnim zemljama je manja nego kod nas. I tu je i reciprocitet, jer su i te zemlje za Crnu Goru uvele slobodan ulaz”, rekao je Bajić.

Odović: Novi način života, uz poštovanje mjera izbori nisu rizik

Odović poručio je da koronavirus donio neki novi način života.

“Pitali ste me pošto je u Nikšiću je sve zatvoreno, da li je to demokratski ambijent u kome se mogu izbori održati. Morali smo da shvatimo poslije godinu da je ovo način života. Sve aktivnosti moramo prilagoditi ovom načinu života. Politička kampanja je svedena u nove okvire i mjere kojima se pokušava suzbiti epidemiija. Ponavljam, ako se budu poštovale mjere tokom izbora, maska i distanca, neće biti rizika”, rekao je Odović.

Galić je kazao da su izbori epidemiološki rizik i zamolio građane Nikšića da se ponašaju u skladu sa mjerama, posebno kad je u pitanju nošenje maske, poštovanje distance…

Naknade roditeljima

On je odgovarajući na pitanje da li će se obezbijediti naknada za roditelje ako oba roditelja rade u instituciji koje su izuzete, kazao da je odgovor da.

“Jedan roditelj koji podnese zahtjev, imaće pravo na naknadu, jer je to jedino moguće i pravično”, kazao je Odović.

(cdm)

Related posts

Ostavi komentar