Gdje putovati u 2023. godini: Ove evropske zemlje proglašene su najsigurnijim

Američka kompanija Berkshire Hathaway Travel Protection predstavila je listu najsigurnijih zemalja za putovanje u 2023. godini. Od ukupno 15 predstavljenih njih 11 je s područja Evrope te je prvo mjesto zauzela Holandija.

Godišnji pregled američke putničke osiguravajuće kompanije Berkshire Hathaway Travel Protection (BHTP) otkriva 15 najsigurnijih zemalja u koje treba putovati 2023. godine – uključujući 11 u Evropi, prenosi Euronews.

Nekoliko faktora doprinosi rangiranju, uključujući rezultate ankete ljudi koji su posjetili destinacije, Globalni indeks mira (GPI), najnovije savjete o putovanju američkog State Departmenta i GeoSure Global rezultate, koji kombinuju kriminal, zdravlje i putovanja upozorenja za veće gradove. Međutim, neke zemlje, poput Finske, nisu bile uključene u analizu.

Izvan Evrope, Australija, Kanada, Novi Zeland i Ujedinjeni Arapski Emirati su takođe bili na listi najsigurnijih.

Ovo je 11 evropskih zemalja koje su se plasirale na rang listi: Belgija, Velika Britanija, Irska, Španija, Švajcarska, Švedska, Njemačka, Norveška, Island, Danska i Holandija.

Belgija – je jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu i zauzima 15. mjesto na BHTP listi i 22. na GPI. Najveća prijetnja u ovoj državi može biti unos kalorija. Američki State Department ovu zemlju, zajedno s mnogim drugim, svrstava u kategoriju nivoa 2, savjetujući putnike da, međutim, budu “oprezni” zbog moguće pretnje od terorizma.

Velika Britanija – Ova zemlja je na BHTP listi 14. najsigurnija zemlja na svijetu, u odnosu na 18. prošle godine, a nalazi se na 34. mjestu GPI. Opet, američki State Department svrstava zemlju u kategoriju 2. nivoa zbog moguće prijetnje od terorizma.

Irska – Iako je malo pala na ljestvici, nalasi se na 12. mjestu među 15 najboljih destinacija na godišnjoj BHTP-ovoj listi najsigurnijih zemalja svijeta. Takođe zauzima treće mesto na GPI i ima ocjenu na nivou 1 iz SAD-a.

Španija – Španija je jedna od najpopularnijih svjetskih destinacija za odmor i, na sreću, prilično je sigurna. Nalazi se na 11. mjestu na listi najsigurnijih zemalja svijeta prema BHTP-u i nalazi se u top 30 GPI. State Department je takođe svrstava u kategoriju 2. nivoa.

Švajcarska – Ova planinska zemlja je rangirana na devetu poziciju na BHTP-ovoj listi, na 11. na GPI-u i nalazi se u najnižoj kategoriji američkog State Departmenta, nivo 1.

Švedska – Švedska je na ukupno osmom mjestu na BHTP-ovoj rang-listi, nakon četvrtog mjesta u 2022. Ona takođe pada na 26. na GPI. Međutim, stopa kriminala je niska, a nasilni zločini su izuzetno neuobičajeni i, poput Švajcarske, američki State Department ga svrstava u najnižu kategoriju.

Njemačka – Njemačka je na sedmom mjestu na BHTP listi – u odnosu na deveto mjesto prošle godine – i 16. na GPI. Sjedinjene Američke Države su joj dodijelile Nivo 2 zbog moguće prijetnje od terorizma.

Norveška – Norveška zauzima peto mjesto na BHTP-ovoj listi i 17. na GPI. Takođe se može pohvaliti upozorenjem za putovanja prvog nivoa – najnižem.

Island – Ostrvska zemlja je zauzela treće mjesto na BHTP-ovoj listi najsigurnijih mjesta za putovanje u 2023. godini, u odnosu na prvo mjesto prošle godine. Uprkos blagom padu, sjevernoevropska zemlja i dalje je rangirana kao najmirnija zemlja na svijetu prema GPI. Takođe, dodijeljen im je najniži nivo opasnosti za putovanje iz SAD-a.

Danska – Još jedna skandinavska zemlja se takođe nalazi na listi. Na drugom mjestu prema BHTP-u, Danska je jedna od najsigurnijih zemalja svijeta i, kao dodatni bonus, Kopenhagen je na prvom mjestu u Indeksu sigurnih gradova 2021. godine. Američki State Department ovu skandinavsku zemlju stavlja u najnižu kategoriju, dok je GPI stavlja na četvrto mjesto.

Holandija – Ova zemlja je na prvom mjestu na BHTP-ovoj listi najsigurnijih zemalja i 21. na GPI. Američki putnici koji su bili ispitani prepoznali su Amsterdam kao jedan od najsigurnijih gradova na svijetu. SAD joj dodjeljuje nivo 2 savjetodavne mjere za putovanje, opet zbog prijetnje od terorizma.

Related posts

Ostavi komentar