Grad u kome živi samo jedan stanovnik

Hum je najmanji grad na svijetu ali sa brojem od 20-tak stanovnika koji žive u njemu zvuči kao velegrad u poređenju s Monovijem, američkim gradom u kome živi samo jedan stanovnik, odnosno stanovnica.

61463553-monowi.jpg

Elsa Ejler  čitav svoj život je provela u tom gradiću gledajući kako se broj njegovih stanovnika smanjuje. Na kraju je ostala samo ona. Gradonačelnica, blagajnica grada, bibliotekarka, vlasnica kafića samo su sada neke od njenih funkcija.

 

Ona svake godine na svom kafiću objesi znak “Izbori za gradonačelnika” i potom glasa sama za sebe jer je po zakonu dužna da obezbijedi izbore. Kao vlasnica kafića obavezna je da traži dozvolu za alkohol i duvan, pa zahtjev šalje državi, koja ga potom proslijeđuje gradonačelnici, odnosno njoj, pa kada ga, kao gradonačelnica potpiše, vraća ga nazad sebi, kao vlasnici bara.

 

Prije 90-ak godina Monovi, koji je bio postaja na željeznici Elkorn, imao je oko 150 stanovnika i u njemu su postojale tri prodavnice, nekoliko restorana,pa čak i zatvor.  Tada su postojale čak tri  trgovine, nekoliko restorana, pa i zatvor.

Elsa je nakon što je umro njen suprug Rejdi ostala jedina stanovnica u mjestu u kome je provela čitav svoj život. Posljednja trgovina zatvorila se 1970., a četri godine kasnije i škola. Rejdijeva i njena djeca su se sedamdesetih  godinaodselila, a 1971. ona i suprug su otvorili kafić.

Do 1980. u gradu je ostalo samo 18 stanovnika, a 20 godina kasnije ostao je samo ovaj bračni par. Rejdi je preminuo 2004.

 

Uprkos tome što je ostala sama Elsa ne želi da se preseli.  Tvrdi da nije usamljena jer 12 sati radi u svom kafiću gdje ima redovne goste iz susjednih mjesta, a i turiste iz cijelog svijeta koji dolaze da vide ovaj gradić sa samo jednim stanovnikom.

(Punkkufer)

Slični članci

Ostavi komentar