Gradić na litici u kom su stanovnici napravili biznis od obične vode

Gradić na litici u kom su stanovnici napravili biznis od obične vode

Višespratnice u francuskom gradiću Pont-on-Rojan smjestile su se na vrhu litica Verkor i čine prizor poput filmskog kulisa, prenosi ddl.

Stanari žive na ivici vjekovima, a s vremenom su se navikli na specifičnu okolinu. Ne bi ga mijenjali, bez obzira na to što im prijeti opasnost od uporne erozije tla na kom žive, a šta bi se dogodilo u slučaju zemljotresa, ne želimo da zamislimo.

Razlog za takvu gradnju u 16. vijeku bila je nestašica “kvadrata”, a budući da su svi željeli da se “stisnu” u prelijepoj prirodi, na rijeci Burni, nije bilo previše izbora nego krenuti u vis.

Nekad su stanovnici Pont-on-Rojana zarađivali baveći se drvnom industrijom, ali danas žive od turizma. Kako i ne bi, kad se posjetioci sa svih strana sveta slivaju u mjestašce na litici između Grenobla i Valensa.

Ponekad zastanu na pikniku uz rijeku ili krenu u razgledavanje Muzeja vode, u sklopu kojeg je i vodeni bar koji u ponudi ima više od 1000 vrsta flaširane vode iz cijelog svijeta – idealno za triježnjenje nakon koje čaše vina na suncu.

Zanimljivo je posmatrati stanovnike kako hrabro izlaze na balkone i uživaju bez straha od ponora koji im se prostire pod nogama, kao i krenuti u avanturu istraživanja parka prirode Verkor.

Pećine, vodopadi i slikovita sela, kao i srednjovjekovni vrt s aromatičnim biljem Žardin de Karm dovoljno su zanimljivi da se potroši koji dan za uživanje.

Slični članci

Ostavi komentar