Ishranom protiv glavobolje: Hrana koja pomaže i koja odmaže

Ishranom protiv glavobolje: Hrana koja pomaže i koja odmaže

U svijetu između 1,7 i 4 odsto odrasle populacije pati od dugotrajne glavobolje. To je široko rasprostranjen problem: on pogađa ljude bez obzira na njihovo mjesto boravka, starost ili status. Ima širok spektar simptoma: pulsirajuća glavobolja, mučnina, slabost, vrtoglavica, zamagljena svijest, povećana osjetljivost na svijetlo, zvukove i mirise, a napad može trajati i do tri dana.

Stručnjaci smatraju da se većina napada može spriječiti, iako se način liječenja razlikuje od osobe do osobe. Savjetuju da promijenite način ishrane. Možete razmisliti o malim promjenama koje bi pomogle u smanjenju migrene. Na primjer, istraživanje objavljeno 2014. godine u časopisu Journal of Headache and Pain pokazalo je da biljna prehrana može smanjiti količinu stresa i migrene. Da biste izabrali pravu hranu za vas, posavjetujte se s gastroenterologom ili nutricionistom. Pored toga, piše Novi list, možete uraditi genetski test koji će pokazati koji tačno proizvodi mogu biti kontraproduktivni za vas.

Izbjegavajte proizvode koji su “okidači”. Naime, svaka osoba može imati svoj “okidač”, ali postoji nekoliko osnovnih elemenata koje treba izbjegavati ako često patite od glavobolje. Najvidljiviji i najčešće istraživani medicinski proizvodi koji izazivaju migrene su alkohol i čokolada. Još jedan zajednički faktor je prerađena hrana. Vještački zaslađivači, aditivi, nitrati, konzervansi su potencijalni pokretači migrene. Medicinske vijesti iz 2018. godine kažu da stariji sir, suva i dimljena riba takođe mogu biti okidači za migrenu. A da bi se analiziralo kako hrana utiče na migrenu, dovoljno je čekati 24 sata nakon konzumiranja bilo kojeg od ovih proizvoda.

Naučnici preporučuju da se jede što više vitamina B2 – obično lisnato povrće – i koenzim Q10 koji se nalazi u mesu, ribi, maku. Oba ova elementa su uključena u proizvodnju mitohondrijske energije čija je proizvodnja poremećena upravo zbog migrene. Nije potrebno jesti samo ove elemente danima, dovoljno je da pojedete nekoliko zdravih namirnica u trenutku kada počnu rani simptomi.

Još jedan važan faktor koji pogoršava migrenu su skokovi u nivou šećera u krvi. Na primjer, prevelika pauza između obroka takođe može izazvati glavobolje. Stručnjaci preporučuju da jedete proteinske namirnice svaka tri do četiri sata. To mogu biti komadi mesa, orašasti plodovi ili posebne grickalice koje sadrže proteine. Protein vam omogućava da održite konstantan nivo šećera u krvi, ali konzumiranje ugljenih hidrata, naprotiv, povećava promjene.

Čak i ako vam ove metode ne pomažu da smanjite broj i trajanje napada, razmislite o tome da vodite poseban dnevnik za identifikaciju pokretača bola. Zapišite sve promjene u ishrani, zapišite koje ste proizvode počeli izbjegavati u posljednje vrijeme i koje ste jeli više nego obično. Nekima se to može činiti kao naporan posao, ali je izvjesno manje naporno od trpljenja bolova.

Slični članci

Ostavi komentar