Ivana Mrvaljević: Slavimo ženu, koja se pjesmom, čistom emocijom izborila i pobijedila svoj nimalo lak život

Ivana Mrvaljević: Slavimo ženu, koja se pjesmom, čistom emocijom izborila i pobijedila svoj nimalo lak život

Predstava “Slavuj – dramsko muzička Forma za Kseniju”, za koju tekst i režiju potpisuje Varja Đukić, premijerno će biti izvedena u ponedjeljak 24. februara 2020. godine, u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici.

“U ovoj našoj muzičko – scenskoj formi za Kseniju slavimo ženu, ženu umjetnicu, ženu koja se pjesmom, ljubavnom pjesmom, čistom emocijom, izborila i pobijedila svoj, nimalo lak, život. Njen glas tjerao je da živi, da preživi, da diše, da pjeva….da se ‘odmetne’ na, za to vrijeme, nezamislive puteve…- piše Ivana Mrvaljević koja će tumačiti jednu od uloga.
“Pjevam! Šta imam pričat?! Šta može bit ?! Može ko sudit ?! “ – kaže Ksenija u ovoj našoj priči …
– A sudili su i njoj tada, a sude i danas, nekim današnjim ženama, prikriveni, malograđanski, vrlo kruti čvorovi ovog našeg balkanskog podneblja… Pa je zato, za mene, intimno, ova naša priča o Kseniji, priča i o svakoj negdašnjoj i/ili današnjoj ženi/umjetnici kojoj, upravo njena umjetnost, njen rad u umjetnosti, život čini podnošljivim- kaže Ivana i dodaje:
-Simona Bracović, koju igram, Senina majka, udahnula joj je ljubav prema muzici. Majčin je glas mala Daša, Sena, Senka, Ksenija upila za čitav život i nastavila tu važnu nit …. A kad se već dotakoh tih važnih nevidljivih umjetničkih niti među precima i potomcima, moram sa vama podijeliti i podatak da se među imenima važnim za muzičko stvaralaštvo u poslijeratnoj Podgorici koje pominjemo u priči o Kseniji pominje i ime mog djeda Milana Čejovića, jednog od direktora Muzičke škole, jednog od dirigenata hora “Stanko Dragojević, člana tamburaškog orkestra…Nekako zato i osjećam važnim da budem tu, da jednom malom vezom uspijem ne prekinuti nit, otkinuti od zaborava….

Ivana dodaje da voli scenske spojeve poput “Slavuja”.

-Vjerujem da se u sinergiji muzičara i glumaca stvara još izražajnija scenska energija i zato hvala Varji koja nas je svojom divnom idejom okupila da skupa slavimo muziku i kroz jednu vrlo posebnu scensku formu damo svoj doprinos jedinstvenoj Kseniji Cicvarić i njenoj pjesmi”- zaključila je ona.

R.N.

Slični članci

Ostavi komentar