Izbjegavajte ove namirnice ako imate probleme sa alergijama

Vrijeme je proljeća i alergija. Kroz ove stvari pokušvajte da ih se riješite.

Namirnice koje mogu dodatno pogoršati stanje u kojem se nalazite, radije izbjegavajte u ovom periodu.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi mogu podstaći proizvodnju sluzi, što pogoršava simptome poput začepljenog nosa i curenja iz nosa. Dakle, možda bi bilo najbolje izbjegavati namirnice poput mlijeka, jogurta, pa čak i sira.


Alkohol

Kada imate alergiju na polen, tijelo oslobađa histamin kao sredstvo obrane od nečega što smatra prijetnjom. Tijelo može proizvesti histamin, ali se on takođe može naći u određenoj hrani i pićima, uključujući alkohol što znači da će redovna konzumacija alkohola povećati nivo ove hemikalije u vašem tijelu i dovesti do svrbeža kože i začepljenja nosa.

Kafa

Ni kafu ne biste trebali piti, jer poput alkohola sadrži velike količine histamina što znači da svaki put kada želite popiti kafu mogli biste pogoršati simptome alergije.

Orašasti plodovi

Iako su orašasti plodovi jedna od najzdravijih vrsta namirnica koje možete jesti, oni takođe sadrže histamin. To se posebno odnosi na orahe i indijske orahe. Stoga, izbjegavajte ovu vrstu namirnica i pokušajte ih u tom periodu zamijeniti maslinovim uljem kao izvrom zdravih masti.

(klix.ba)

Related posts

Ostavi komentar