Izložba crteža Uroša Toškovića 17. juna u Tivtu

Izložba crteža Uroša Toškovića 17. juna u Tivtu

Izložba crteža jednog od najboljih crtača XX vijeka Uroša Toškovića biće otvorena u ponedjeljak 17. juna koja će se upriličiti u prizemlju i prvom spratu galerijskog prostora Muzeja i galerije Tivat.

Tošković je rođen u Pelevom Brijegu 19. novembra 1932. godine. Iako je prvenstveno pokušao da bude pjesnik, želja za slikarstvom i crtanjem je prevladala, pa vođen njome na Cetinju upisuje Umjetničku školu, koja je ubrzo premještena u Herceg Novi. Umjetničku školu je završio 1952. godine. Profesori su mu bili Petar Lubarda i Milo Milunović. Nošen željom da crta i usavrši svoje znanje, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu, koju je završio u klasi profesora Marka Čelebonovića 1956. godine. Stipendiju francuske Vlade Tošković dobija i upisuje školu Lijepih umjetnost u klasi profesora Morisa Brijasona.

Karijera Uroša Toškovića u Parizu, nije se kretala kao kod drugih jugoslovenskih slikara. On uglavnom živi na ulicama Pariza, sa običnim svijetom, prostitutkama, modelima i prosjacima.

1983. godine Moderna galerija u Titogradu organizuje samostalnu izložbu slika i crteža Uroša Toškovića povodom Trinaestojulske nagrade koja mu je Vlada Republike Crne Gore 1987. godine dodjelila. Ova nagrada ponovo ga je vratila u njegov zavičaj te se Tošković ponovo nastanjuje u Podgorici.

Uroš Tošković umro je 3. marta 2019. u Podgorici, u osamdeset i sedmoj godini života. Smatra se jednim od najvećih crnogorskih, pa i evropskih umjetnika danas. Prema ocjeni internacionalnih kritičara važi za jednog od najboljih svjetskih crtača XX vijeka, a njegovi radovi nalaze se u mnogim kolekcijama.

Izložbu crteža na dva galerijska nivoa Muzej i galerija Tivat radila je u saradnji sa galerijom “Velimir A. Leković” iz Bara. Otvaranje izložbe planirano je za 21 čas, dok će posjetioci ovu izložbu moći da pogledaju do 04. jula 2019. godine.

Slični članci

Ostavi komentar