Njen patent će pomoći milionima žena u svijetu: Francuska akademija proglasila ga izumom godine

Francuska Akademija nauka proglasila je patent mlade srpske dizajnerke Aleksandre Petrićević (22) izumom godine. Ona je dizajnirala “Uteroskop”, aparat pomoću kojeg će se raditi bezbolne intervencije na grliću materice.

Aleksandra živi u Francuskoj i dizajner je medicinskih pomagala. U saradnji sa ljekarima, ali i članovima porodice koji su već osmislili neke patente, došla je do rješenja za svoj izum. Ona je za Blic ispričala kako je došla na ideju za izum i ko joj je u svemu tome pomogao.

promo

 

– Svi zaštitni elementi su odgovor na pitanja i želje ginekologa sa kojima sam komunicirala. Prethodnih godinu dana proučavala sam anatomiju materice, kao i instrumente i aktuelne metode. Iznenadila sam se grubim instrumentima i načinom na koji se primjenjuju. Prosto je nevjerovatno da toliko naprednih tehnologija postoji, da se svakodnevno koriste kao luksuz i komfor, i da su oni važniji nego instrumenti u medecini. Mi i dalje koristimo nehumane i zastarele metode. Neki od njih se koriste još od 1879. godine, kao na primjer metalni dilatatori po Hegaru. I zato mi je drago da se o mom izumu pročulo i u Srbiji, jer je ova inovacija za mene veliki napredak za ženski svijet – objasnila je Aleksandra.

Uteroskop je napravljen od plastike i štiti od povreda, perforacija, unošenja bakterija i smanjivanje bola tokom ginekološkog pregleda

– Njegovim korišćenjem može se izbjeći upotreba totalnih anestezija, ali i odlazak u operacionu salu, jer se pregled ovim pomagalom može obaviti u ambulanti. Može se koristiti za obične preglede i, naravno, za veće intervencije, kao što je cista na materici, ginekološki karcinomi, kiretaže. Uteroskop zadržava otvoren kanal grlića materice i zato štiti matericu, jer se tako izbjegava direktan kontak i obezbjeđuje da intervencija prođe bez bilo kakvih neželjenih efekata – ističe Aleksandra.

Proglašenju za patent godine prisustvovalo je više od 300 privrednika i bankara iz cijelog svijeta. Već su tada potpisani brojni ugovori. Za proizvod su zainteresovane brojne zemlje EU, ali i ostatka svijeta, a prvi uteroskopi već su isporučeni Švajcarskoj. Međutim, Aleksandra je odabrala da se ipak u Srbiji krene sa fabričkom proizvodnjom.

– Moj izum finansira Francuska banka za razvoj inovacija, a za konstrukcioni projekat specijalnih alata i njihovu proizvodnju je angažovana kompanija “PM inzinjering” iz Čačka koja mi sa njenim stručnim timom daje podršku za proizvodnju svih tih elemenata. Proizvodnja uteroskopa počeće u firmi “Spektrum” iz Čačka. “Biznis medijacija” je firma koju sam odabrala i predložila da organizuje proizvodnju i izvoz – kaže Aleksandra

Na pronalaženju ovog aparata pomagali su joj i članovi porodice, koji već imaju patentitrane izume.

– Moji stariji članovi porodice još osamdesetih godina u Francuskoj su unapredili tehnologiju iz oblasti telekomunikacija. Cijelog života su me učili da razmišljam samo o stvarima koje ne postoje i koje će koristiti bar 10 do 20 odsto populacije iz bilo koje oblasti. Opredijelila sam se za medicinu – priča Aleksandra.

 

Trenutno radi na sledećem patentu, histeroskopu, koji će biti patentiran i zaštićen za oko mjesec dana. I na ovom patentu metalni dio će biti zamijenjen plastičnim, a interesantna je činjenica da će instrument za jednokratnu upotrebu biti povoljniji i do 50 odsto od samog procesa sterilizacije instrumenata koji su do sada korišćeni višekratno.

– O histeroskopu ne mogu trenutno reći više, jer to nije moj patent, a u toku su pregovori o integrisanju dva instrumenta u jedan gdje se traži moja saglasnost. Oblikujem trenutno nove ideje i posvećujem se zdravlju žena, koje je nevjerovatno zapostavljeno – zaključila je Aleksandra.

 

Slični članci

Ostavi komentar