Jedna od najljepših kuća na svijetu

Casa (kuća) ili villa (vila) Malaparte je remek-djelo arhitekture, i ujedno jedan od najboljih primjera italijanske moderne arhitekture. Locirana je na istočnoj strani ostrva Kapri u Italiji. Djelo je čuvenog arhitekte italijanskog porekla – Adalberta Libera, a konstruisana je oko 1937. godine za ekscentričnog pisca, novinara i diplomatu – Kurcia Malaparte, po čijem prezimenu i nosi naziv.

Nakon smrti Malapartea, kuća je dugo bila zapuštena, pa je polako počela da propada i biva vandalizovana. Tako je bilo sve do kraja osamdesetih i početka devedesetih kada je nastupila ozbiljna rekonstrukcija. Malaparteov rođak Nikolò Rositani posebno je zaslužan za temeljnu rekonstrukciju, pa je većina originalnog namještaja i knjiga ostala na svom prvobitnom mjestu. Danas je kuća otvorena samo za specijalne događaje i okupljanja kulturno-umjetičkog tipa.

Malaparte je želio da kuća predstavlja njegov unutrašnji svijet i reflektuje njegovo emocionalno stanje i karakter, zbog čega i jeste odabrao tako izolovanu lokaciju, odsječenu od čitavog svijeta, koja se nalazi na samoj litici i gleda u beskraj. S obzirom na to da ga je Musolini protjerao u izgnanastvo, kuća ima i simbolički smisao jer je potpuno skrivena, teško pristupačna, i kao da se nalazi na samom kraju svijeta.

citymagazine.rs/ Foto:www.archdaily.com

Slični članci

Ostavi komentar