Jelena Rozga: “Da nema ljubavi, ne bi bilo ni nas. Ne bi imalo smisla stvarati, sanjati”

Teško je pronaći kategoriju u okviru muzičke scene na prostoru bivše Jugoslavije u čijem vrhu nema mjesta za Jelenu Rozgu. Od 1996. godine, kada je počela ozbiljnu profesionalnu karijeru u grupi Magazin, Rozgu prati reputacija jedne od rijetkih muzičkih zvijezda koja put do cilja nije gradila uz pomoć skandala, zakulisnih radnji i žutih strana, već zahvaljujući daru od Boga, trudu, muzici, pozitivnoj energiji i eleganciji, inače veoma prepoznatljivoj za njene Splićane.

Početkom 2020, kada je na adresu fanova širom svijeta poslala “Sveto pismo”, dama koja živi za muziku sigurno nije ni slutila da će uslijediti dvogodišnji period totalne odvojenosti od publike zbog pandemije korona virusa i novih pravila života.

Koliko joj je muzika u njenom izvornom obliku nedostajala bilo je evidentno odmah nakon premijere novog dueta “Ti i ja”, u kom je Rozga ukrstila vokal i energiju sa Sašom Matićem i ko zna koji put demonstrirala raskoš vokala kojim raspolaže, ujedno i predočila publici da je spremna za nove pobjede.https://www.youtube.com/embed/rnHOd_7XQf4?feature=oembed

Javnost je, naravno, već na prvu loptu prihvatila duet koji je brzinom svjetlosti osvojio njeno srce, a jasno je da upravo takav epilog imponuje svim istinskim muzičarima. Rozga je svakako jedna od onih koji se hrane tom energijom i u njoj pronalaze satisfakciju.

“Lijepo ste to rekli. Zaista je bilo brzinom svjetlosti, ali istom tom brzinom je ušla i u moje srce. Ima nešto u toj pjesmi, u svakoj njenoj riječi, taktu. Jednostavno, ne možeš ostati imun. Predivna pjesma i zaista mi je drago da smo Saša i ja uspjeli da prenesemo njenu emociju na takav način da je publika objeručke prihvati i zavoli”, priča Rozga za CdM.

Osmijeh i svijetlo

Iako je na sceni dvije i po decenije, Rozga nije snimila previše dueta. Imajući u vidu reputaciju koju Matić uživa, naravno uz sve pomenute pjevačicine kvalitete, saradnja je unaprijed bila osuđena na uspjeh.

Mada oboje važe za pjevače koji bi, po uzoru na onu narodnu, napravili hit i kada bi otpjevali sadržaj telefonskog imenika, Rozga napominje da za kvalitetnu saradnju polazište uvijek mora biti kvalitetna numera.

“Kod mene je pjesma najvažnija. To uvijek kažem kada me pitaju za duete sa nekim kolegama, i to je istina. Ako se dogodi prava pjesma, ja sam uvijek za. Tako je bilo i sa ‘Ti i ja’. Iako smo dugo pričali o našoj saradnji, ona se, ipak, dogodila sada kada je naišla prava pjesma”, otkriva nam Splićanka.

Rozga i Matić; Foto: YouTube screenshot
Rozga i Matić; Foto: YouTube screenshot

“Zaslužili smo kraj, jer sanjali smo raj što ne postoji” – dio je stihova u kom su se mnogi prepoznali na prvo slušanje. Iako nije autor pomenutih stihova, ne čudi što ih je Rozga u duetu sa Matićem otpjevala tako vjerodostojno, pošto nam priznaje da u njima i autobiografskih elemenata. Takvih je, dodaje, i u stihovima – “još mnogo toga smo mogli, al’ su nam krila u kvaru”.

“O da, pa nije život stalno samo osmijeh. Svi ljudi manje-više prođu i kroz tu fazu života. Ali, život je lijep i kratak. Prošlost je iza nas, a sadašnjost i ono što slijedi u životu su ono čemu se radujem”, ističe pjevačica.

Iz spota "Ti i ja"; Foto: YouTube screenshot

Tokom pandemije korona virusa pokušavamo da pronađemo svijetlo na kraju tunela. Ili, što bi otpjevali Jelena i Saša u duetu – “svijetlo u ovom prokletom mraku”. Rozga ga je tražila u onome što joj najbolje ide od ruke i uspjela da dođe do cilja, ne želeći da se prepusti lošim mislima.

“Po prirodi sam pozitivna, pa sam čak i u ovoj koroni tražila zračke sunca. Drugačije ne možeš. Meni je najteže bilo što nije bilo koncerata, pa sam opet našla način i preko Instagrama održala nekoliko live nastupa. Za svijetlo se ponekad morate boriti. Ništa neće doći samo od sebe. Kada znaš šta želiš, nebo je granica”, Rozgina je životna poruka.

Ljubav? Uvijek

U jednom od ranijih intervjua, govoreći na temu je li ljubav zaista dovoljna da odnos opstane i preživi sve lomove, Rozga je zaključila da smo svi spremni da se borimo i da će ljubav nadvladati sve.

Ipak, primjetila je da nas život potom često i demantuje, odnosno da se velike ljubavi kao kule od karata ruše pod pritiscima. Sada je sve to zakomplikovala i pandemija, tako da je sve više srušenih kula.

Foto: John Pavlish
Foto: John Pavlish

Uprkos tome, pjevačica je i dalje spremna da sanja pravu ljubav u nadi da takav raj, za razliku od onog u pjesmi sa Matićem, ipak postoji.

“Ja sam uvijek za ljubav. Da nema ljubavi, ne bi bilo ni nas. Ne bi imalo smisla stvarati, sanjati”, kratko i jasno poručuje Rozga.

Njen ljubavni život, naročito nakon premijere dueta, opet je u fokusu većine regionalnih medija. Činjenica da još nije pronašla životnog saputnika, a da pritom važi za jednu od najpoželjnijih poznatih dama na prostoru bivše Jugoslavije, već godinama je okidač za brojna pitanja u vezi sa njenom privatnošću.

Kao neophodan recept za sreću na privatnom planu mnogi navode mir, a Rozga je nakon svih ovih godina naučila kako da se na savršen način zaštiti od spekulacija i dozira objavljivanje intimnih informacija.

“Neko sam ko privatnost voli da zadrži za sebe. Normalno je da će me novinari pitati takve stvari, jer sam javna ličnost i ponekad je do neke granice to i u redu. Ali, ponekad se granica pređe. Ne opterećujem se. Navikla sam da će svako malo neko nešto nagađati. Meni je to sve nebitno”, tvrdi Rozga.

Related posts

Ostavi komentar