Jelena Savojska tajno sahranjena u Italiji-u marijanskom svetilištu Vikoforte

 

Njeno kraljevsko veličanstvo Jelena od Savoje (rođena princeza Petrović-Njegoš), kraljica Italije, princeza Crne Gore, sahranjena je tajno prije nekoliko dana u marijanskom svetilištu Vikoforte.

Tijelo Jelene Savojske, supruge Viktora Emanuela III, 15. decembra je u velikoj tajnosti prebačeno u Italiju i sahranjeno u svetilištu Vikoforte kod Mondove, na području Kunea, piše  italijanska Republika a prenosi portal rtcg.

Jelena-Savojska-slika1

 

 

Prenošenje posmrtnih ostataka omiljene italijanske kraljice prenešeno je na zahtjev  porodice a popodudara se sa sedamdesetom godišnjicom smrti njnog supruga kralja Viktora Emanuela III koji je umro i još uvijek je sahranjen u Aleksandriji u Egiptu.

U saopštenju je unuka Marija Gabriela od Savoje zahvalila predsjedniku Italije Serđu Matareli, koji je dopustio prenos tijela u Italiju. Ona je takođe izrazila nadu da povratak njene bake može služiti i kao podsjećanje na činjenicu kako je otišao njen djed.

56acc114-7a30-4058-bde6-46cc0a0a0a67-a96e57734ec4d3c0f3991dcb3cefdd51-preview

Viktor Emanuele III odrekao se u maju 1946. godine prijestola u korist sina, Umberta II. Mjesec nakon toga na referendumu je uspostavljena Italijanska Republika.

 

Viktor Emanuele umro je u Aleksandriji, Egiptu, godinu nakon odlaska iz Italije, a njegova udovica  ostala je u izgnanstvu u Francuskoj. Uumrla je u Monpeljeu 1952.

Predsjednik Matarela je takođe dao odobrenje za sahranu njenog supruga Nj.K. veličanstva kralja Viktora Emanuelea III, koja će biti naknadno obavljena. Spekuliše se da bi se to moglo desiti 28. decembra, na dan smrti italijanskog kralja i crnogorskog zeta.

 

Jelena Petrović Njegoš (it. Elena del Montenegro, ili Elena di Savoia) bila je šesta ćerka crnogorskog kralja Nikole i kraljice Milene. Imala je petoro djece i ubraku sa Viktorom Emanuele bila je 51 gdinu.

(portal trcg)

Slični članci

Ostavi komentar