Jelena Tomašević: Rajsko uživanje na Zanzibaru

Jelena Tomašević: Rajsko uživanje na Zanzibaru

Lijepa pjevačica Jelena Tomašević uživa na Zanzibaru zajedno sa prijateljicama.

Ona je oduševljena krajolikom, ali i gostoprimstvom lokalnog stanovništa.

Inače, ljubitelji ludih provoda će se možda razočarati, jer na Zanzibaru ne postoji noćni život. Zabava je, prevashodno, okrenuta na dnevna uživanja u prirodnim čudima. Tu je odlazak na jug ostrva, u zaliv Kizimkazi, prirodno stanište delfina, zatim „Blu safari“, tura koja podrazumijeva obilazak raznih manjih ostrva, posjeta selima, ili pak posmatranje tradicionalnog zanzibarskog plesa.

Zanzibar je poznat po začinima, jer su Evropljani, na putu do Indije, ovdje pravili predah. Šetnjom ulicama glavnog i jedinog grada – Stoun Tauna, posjetioci u vazduhu mogu da osjete mirise cimeta, vanile i kakaoa. Ovo ostrvo je i najveći proizvođač karanfilića u svijetu. U zavisnosti od sezone, ovdje se može vidjeti i berba kafe sa drveća, ubiranje plodova bibera, cvjetova šafrana, čilija i više od 50 drugih začina. Posjetioci mogu čak i da dobiju zadatak da omirišu i probaju određene začine pa da pogađaju koji je koji.

U centralnom dijelu ostrva, na oko 5.000 hektara, nalazi se Džozani šuma, nacionalni park Zanzibara. To je jedino mjesto na ostrvu gdje se može vidjeti šuma koja je nekada davno pokrivala veći dio Zanzibara.

Klima na ostrvu je tropska, tako da je tokom godine uglavnom toplo i vlažno. Najbolji period za posjetu je od jula do oktobra, kada retko pada kiša. Tada je temperatura oko 25 stepeni i mala je vlažnost, pa je ovaj period idealan za turiste koji ne vole gužvu. Prava turistička sezona je od novembra do marta, kada se temperatura povećava. Oni koji žele da posjete Zanzibar u to vrijeme trebalo bi prvo da provjere kada je ramazan, jer se datum njegovog obelježavanja mijenja iz godine u godinu. Tada je i to malo mesta koja turisti mogu da posjete zatvoreno.

M.N.

Slični članci

Ostavi komentar