Jutros preminule dvije osobe od posljedica koronavirusa

Dva pacijenta zaražena koronavirusom preminula su jutros u Crnoj Gor. Jedan je preminuo u Kliničkom centru Crne Gore, drugi u Opštoj bolnici u Baru.

Kako je u jutarnjem programu RTCG kazao pomoćnik direktora najveće zdravstvene ustanove u našoj državi Nemanja Radojević, u Kliničkom centru Crne Gore u ranim jutarnjim satima preminuo je pacijent pozitivan na koronavirus.

“U KCCG se liječi 24 pacijenta, od čega je 16 osoba na Infektivnoj klinici i svi su stabilnog zdravstvemog stanja. Sedam je na Internoj klinici, od čega su tri osobe na respiratoru”, kazao je Radojević.

U Institutu za bolesti djece je jedno dijete pozitivno na koronavirus.

“U Crnoj Gori su 64 zdravstvena radnika inficirana koronavirusom, odnosno 17 ljekara, 29 medicinskih tehničara i 18 pomoćnih zdravstvenih radnika”, rekao je Radojević.

Na pitanje hoće li doći do zatvaranja Podgorice odgovorio je da je to opcija ako se broj inficiranih bude povećavao, ali da se ne razmatra sad.

Direktor Opšte bolnice Bar Dragoslav Tomanović saopštio je da u toj zdravstvenoj ustanovi svi hospitalizovani Kovid pozitivni pacijenti imaju srednje tešku kliničku sliku.

“Pet pacijenata je na opservaciji, čekamo nalaz. Svi hospitalizovani imaju srednje tešku kliničku sliku, što znači da imaju obostranu upalu na plućima. Nažalost, jedan pacijent je na Jedinici intenzivnog liječenja umro. Bio je na respiratoru i imao je veoma tešku kliničku sliku sa ranim plućnim komorbiditetima”, rekao je Tomanović.

Jednog pacijenta su, kako je rekao, juče premjestili sa Jedinice intenzivnog liječenja na Infektivno odjeljenje.

Rad bolnice je, kaže Tomanović, podijeljen na dvije bolnice – rad sa kovid i ostalim pacijentima.

“Nesmetano rade hirurgija, ginekologija, pedijatrija, radiologija i ostale službe, naravno smanjenim intenzitetom”, rekao je Tomanović.

Inače, Opšta bolnica u Baru je i kovid centar za primorje. Prema riječima Tomanovića, na liječenju u toj zdravstvenoj ustanovi nalazi se 80 pacijenata, od kojih su 35 kovid pozitivni.

Kovid centar, kako je rekao, ima 105 kreveta, a u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije kapaciteti će biti povećani na 130 kreveta. Stoga apeluje na poštovanje mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela.

Related posts

Ostavi komentar