Kako da djecu zaštite od koronavirusa i mogu li ona da vas zaraze?

Dok se škole zatvaraju širom svijeta, porodice provode više vremena zajedno. Tri stručnjaka su govorila za Gardijan o tome kako djeca i svi ostali mogu da se zaštite.

Šta znamo o riziku Covid-19 za djecu?

Dr Akiko Ivasaki: Djeca su definitivno izložena i zaražena ovim virusom … Ona moraju biti hospitalizovana, a neka od njih moraju biti intubirana. Dakle, nije da su djeca potpuno otporna, ali je smrtnost mnogo niža nego u drugim starosnim grupama.

Moramo li da brinemo da će djeca Covid-19 prenijeti drugima?

Dr Džon Karl: Vjerovatnoća je veća jer mala djeca imaju veću potrebu da imaju direktan kontakt da bi kontrolisali gdje se nalaze. Dakle, socijalno distanciranje postaje malo teže.

Da li je moguće da se zarazite promjenom pelena?

Dr Gregori Poland: Kod odraslih, 3-5% oboljelih izlučuje virus iz stolice. Nemam podataka, ali nema razloga da mislimo da se to neće dogoditi ni kod djece, tako da bih sa oprezom rukovao pelenama kao da su one [kontaminirane]. Bacite ih u plastičnu kesicu i operite ruke. Stariju djecu, osim higijene ruku i respiratornih organa, podučavajte o navikama u kupatilu. Jedna stvar o kojoj ljudi ne znaju je da kada ispiraju toalet sa otvorenim poklopcem, prskaju virusom po svakoj površini u kupatilu.

Da li bi trebalo da držimo djecu dalje od baka i djeda? Šta ako su baka i djeda primarni njegovatelji?

Da li Karl: Ako pokazuju simptome, da. Problem je, naravno, ako imaju mnogo blaže simptome od standardne odrasle osobe, manje je očigledno da bi i sami mogli biti zaraženi.

Ivasaki: Zato se mjere javnog zdravlja za zatvaranje škola i vrtića moraju odmah realizovati. Na taj način, djeca neće biti izložena virusu tako da mogu živjeti zajedno i mogu o njima brinuti bake i djedovi, bez rizika da donesu virus kući. Što se ranije ovo primijeni, to će riziku manje biti izloženi bake i djedovi.

Da li je sigurno ići u parkove?

Karl: Apsolutno je korisno i za mentalno zdravlje roditelja i za dijete, u ograničenim količinama, da izlaze napolju. Izlazite u šetnju, šetajte psa, ali parkove sa spravama sa penjanje i veranje, igrališta i teretane su upitni. To je vrijeme kada ćete morati da izuzetno dobro perete ruke, a nisam siguran kako to efikasno radite.

Šta je sa zajedničkom igrom? Šta ako vas prijatelj ili komšija pita da čuvate dijete?

Ivasaki: Susreti radi zajedničke igre su sada loša ideja. I naravno, u bilo kojem drugom trenutku, bilo bi veoma lijep gest pričuvati djecu prijatelja ili komšije, ali trenutno ne dozvoljavam svojoj djeci da se igraju sa djecom prijatelja ili komšija.

Kako se možete izolovati od svoje jako je neko od vas bio izložen virsusu?

Karl: Ako postoji još jedan roditelj u domaćinstvu koji može preuzeti teret, onda ta osoba postaje primarni njegovatelj, bar na neko vrijeme. Ali, perite ruke, pokušajte da ne kašljete ako kuvate – radićete stvari koje treba da radite tokom dana, ali izolujte se što je više moguće. Izolujte se u svojoj spavaćoj sobi.

Vjerovatno je najveće pitanje, zbog čega će se [Američka] akademija za pedijatriju vjerovatno namrštiti, zajedničko spavanje. To je vjerovatno veliki faktor rizika. Mnogo je lakše kada su djeca starija. Imam dvadesetogodišnjaka koji se s koledža vratio kući prije četiri ili pet dana sa virusnom respiratornom infekcijom i niskom temperaturom. Dosta strogo insistiramo na tome da on u svojoj sobi bude što više izolovan. Provjeravam zdravlje na poslu, redovno pratim temperaturu, tako da mogu da održim aktivnost i viđam pacijente. Trenutno nemam nikakvih simptoma i želim da zaštitim svoje pacijente.

Poland: Jedna stvar koja je zaista, zaista važna je da naučite ljude kako da peru ruke. Svi misle kako to znaju. Nikada, nikada, a za slučaj da nisam dovoljno jasan – nikada, nisam vidio da laici znaju kako bi trebalo de operu ruke.

Eksperti:

Dr Džon Karl, pedijatar pulmolog na Kllinici Klivlend

Dr Akiko Ivasaki, profesor imunologije na Jejlu

Dr Gregori Poland, stručnjak za vakcine i internista na Mejo klinici

Nedeljnik.rs

Slični članci

Ostavi komentar